Ekonomika

IEA: Do poloviny století je třeba zdvojnásobit výrobu energie z jádra

Kapacity pro výrobu jaderné energie je zapotřebí do roku 2050 zdvojnásobit, aby se podařilo dosáhnout uhlíkové neutrality. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Růst produkce jaderné energie by měl rovněž pomoci nynějším snahám vlád posílit energetickou bezpečnost snížením závislosti na dovozu fosilních paliv.

Baterie jsou větší problém než zákaz spalovacích motorů

Dohoda Evropské unie o postupném ukončování výroby vozů se spalovacím motorem v příštích 12 letech je problematická, ale ještě větším problémem bude výroba dostatečného množství baterií pro elektromobily, které mají vozy se spalovacím motorem nahradit.

Světová banka varuje před globální recesí

Hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová pochybuje, že se americké a světové ekonomice podaří vyhnout recesi, vzhledem k prudkému růstu inflace a úrokových sazeb a také vzhledem ke zpomalení tempa růstu v Číně. Snížit inflaci a zároveň zajistit ekonomice takzvané hladké přistání je z historického hlediska…

Úvěrová pojišťovna Coface zhoršila hodnocení ČR

Světová úvěrová pojišťovna Coface v souvislosti s válkou na Ukrajině zhoršila hodnocení rizik Česka a dalších 18 zemí. Mezi nimi je celkem 16 evropských států, vedle Česka například Německo, Francie či Španělsko.

Credit Suisse byla odsouzena za praní špinavých peněz

Švýcarský federální trestní soud shledal švýcarskou banku Credit Suisse a její bývalou zaměstnankyni vinnými z nedostatečného postupu proti praní špinavých peněz. Bance vyměřil pokutu 2 miliony švýcarských franků (téměř 50 milionů Kč).

USA zvýšily cla na dovoz některých výrobků z Ruska

Americký prezident Joe Biden zvýšil cla na dovoz některých ruských produktů na 35 procent. Opatření je podle agentury Reuters důsledkem toho, že Spojené státy odňaly Rusku status trvalých normálních obchodních vztahů (PNTR), což je ekvivalent doložky nejvyšších výhod.

Energetiční šmejdi hledají cesty k obcházení zákona

Hitem mezi zprostředkovateli se aktuálně stala dvě tvrzení. Jednak odmítají přijmout výpovědi smlouvy s tím, že bez sankce mohou lidé vypovědět pouze smlouvy o zprostředkování, které byly uzavřeny po 1. lednu 2022. Ve druhém případě spotřebitelům tvrdí, že nové povinné náležitosti smlouvy platí až od 1. července 2022. „Obě tato tvrzení jsou lživá.

Rusko se ocitlo v platební neschopnosti

Rusko se poprvé za více než 100 let ocitlo v platební neschopnosti. Stalo se tak poté, co v neděli večer Moskvě vypršela lhůta na zaplacení zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy Kč) úroků ze zahraničních dluhopisů, informovala agentura Bloomberg.

Berlín prý zvažuje přeměnu části Nord Stream 2 na přípojku pro LNG

Německo zvažuje přeměnu části plynovodu Nord Stream 2 na přípojku pro terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) na pobřeží Baltského moře. Uvedl to dnes časopis Der Spiegel. Ministerstvo hospodářství posuzuje podle časopisu možnost vyvlastnění části plynovodní soustavy na německém území a její odříznutí od zbytku plynovodu.