Ekonomika

Evropa letos výrazně zvyšuje dovoz uhlí z JAR

Evropské země dovezly za prvních pět měsíců letošního roku z hlavního jihoafrického centra o 40 % více uhlí, než za celý rok 2021. Ukázaly to údaje, které získala agentura Reuters. Evropa se snaží si zajistit alternativu k ruskému uhlí.

Češi na internetu nejvíc sledují zpravodajská videa

Češi na internetu nejvíce sledují zpravodajská videa. Alespoň několikrát týdně si je pustí 37 % uživatelů internetu. Následují seriály, které si pouští 36 % lidí, a filmy s 34 procenty. Další příčky patří vtipným videím (31 %) a hudebním klipům (28 %). Vyplývá to z jarního průzkumu Nielsen…

Za chyby v dotacích má ČR zaplatit 85 milionů korun

Evropská komise uložila Česku pokutu více než 85 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích. Součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Za toto konkrétní pochybení má ČR zaplatit zhruba 1,1 milionu korun.

Dvě pětiny českých firem byly loni zasaženy kybernetickým útokem

V roce 2021 se 28 % malých a středních podniků (MSP) v Evropské unii setkalo s alespoň jedním typem počítačové kriminality. České SMB podniky jsou na tom přitom oproti průměru sedmadvaceti zemí v Evropské unii poněkud hůře. Zkušenost s některým typem kybernetické kriminality mělo už 38 % z nich – nejhůře na tom jsou Portugalci (48 %) a nejlépe Švédové (15 %). I přesto se vedení českých organizací domnívá, že jejich zaměstnanci jsou o povědomí kyberkriminality dobře informováni.

S vysokými cenami potravin by stát mohl pomoci snížením DPH

Do současných cen potravin v obchodech se podle jejich svazu propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin. Někteří velkozemědělci podle něho současnou situaci využívají a prodávají staré zásoby za nové ceny.

Inflace vyskočila na 16 procent, táhnou ji bydlení a potraviny

O 16 procent stouply v květnu meziročně spotřebitelské ceny v Česku. Růst tak znovu zrychlil, a to z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Růst signalizuje, že bankovní rada ČNB ještě jednou výrazně zvedne své sazby.

V Polabí začala sklizeň raných brambor, úroda bude průměrná

V ranobramborářských oblastech začala tento týden hlavní sklizeň raných odrůd brambor. Loni to bylo kvůli špatnému počasí o týden později. Pěstitelé očekávají průměrnou sezonu. Ve středních Čechách pěstují brambory na více než 5000 hektarech, výměrou se přibližují k Vysočině, kde se pěstují později sklízené odrůdy. Letos zemědělci bramborami osázeli asi o 6 % méně polí, přesné údaje oznámí statistický úřad zhruba v polovině června.