Ekonomika

V Británii začala největší stávka na železnici za posledních 30 let

Ve Velké Británii dnes ráno začala největší stávka na železnici za posledních 30 let, zaměstnanci chtějí zejména vyšší mzdy a také zastavit propouštění. Protest, kterého se podle médií účastní desítky tisíc zaměstnanců drah a londýnského metra, svolal svaz britských železničních, námořních a dopravních odborů (RMT).

Zdražování benzinu neustál šéf brazilského Petrobrasu

V důsledku politického tlaku vyvolanémho růstem cen pohonných hmot rezignoval šéf brazilského Petrobrasu José Mauro Coelho. Ropnou firmu, většinově vlastněnou státem, povede dočasný ředitel. Podle agentury Reuters to vyplývá z prohlášení společnosti pro komisi pro cenné papíry a burzy.

Delegace tří českých ministrů jedná v Kataru o možné spolupráci

Delegace tří českých ministrů včera odcestovala do Kataru jednat o možnostech energetické, obchodní či dopravní spolupráce obou zemí. Česko budou až do úterý zastupovat ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, ministr dopravy Martin Kupka a ministr financí Zbyněk Stanjura, který se chystá podepsat smlouvu zabraňující dvojímu zdanění mezi ČR a Katarem.

Většina lidí si bere na dovolenou počítač nebo tablet

Automatické odpovědi v nepřítomnosti naznačují, že startuje doba dovolených. Většina Čechů se ale ani na dovolené neobejde bez svého notebooku, tabletu nebo jiného pracovního nástroje. Jen pětina je při balení nechá stranou. Téměř všichni pak zůstávají on-line i z jiných než pracovních důvodů –…

Bitcoin poprvé od roku 2020 klesl pod 20 000 dolarů

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin poprvé od prosince 2020 sestoupila pod hranici 20.000 dolarů (zhruba 470.000 Kč). Trh s kryptoměnami je v poslední době pod tlakem kvůli odklonu investorů od rizikovějších aktiv, za kterým stojí zpřísňování měnové politiky.

Gazprom: Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy mírně vzrostly

Po předchozím poklesu dodávky plynu přes Ukrajinu mírně vzrostly. V sobotu Gazprom oznámil pokles objemů přes tranzitní bod Sudža ze 41,9 milionu metrů krychlových za den na 41,4 milionu. Dnes nárůst na 41,7 milionu. Žádost o přepravu plynu přes další velký vstupní bod Sochranivku Ukrajina zamítla, uvedl dnes Gazprom.

Stát bude energie dotovat přes operátora trhu

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vložilo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým by měl zavést slibovaný takzvaný úsporný tarif na energie. Přesnou podobu úsporného tarifu zákon neupravuje, bude stanovena nařízením vlády. Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE).

Plyn je od pondělí dražší o 70 %, Rusko odstavuje plynovod

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 %, surovina se nyní prodává za více než 140 eur (3465 Kč) za megawatthodinu. Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov podle agentury RIA Novosti řekl, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1.