Ekonomika

Růst světové ekonomiky letos zpomalí více, než se čekalo

Růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí téměř na polovinu – z loňských 5,7 procenta se sníží na 2,9 procenta. Předpověděla to dnes Světová banka (SB). Zhoršila tak svou lednovou prognózu, ve které počítala s růstem o 4,1 procenta. Za zhoršením výhledu podle banky…

Průměrná mzda v 1. čtvrtletí reálně klesla o 3,6 procenta

Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 37.929 Kč. Zaměstnanci si tak polepšili v průměru o 2533 korun. Po započtení inflace ale měsíční výdělek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku průměrně klesl o 3,6 procenta.

Nový trojský kůň krade z telefonů peníze

Na telefony s operačním systémem Android útočí nový trojský kůň, který z nich dokáže tajně pomocí prémiových SMS a volání na prémiová čísla odcizit stovky dolarů ročně. Škodlivý program pod názvem SMSFactory se již objevil i u českých uživatelů, varovala antivirová firma Avast. „Mobilní škodlivý…

Pokles průmyslu nevěstí nic dobrého pro celou ekonomiku

Zatímco v posledních měsících se výsledky průmyslu držely kolem nuly, v dubnu průmyslová produkce meziročně reálně klesla o 3,8 %, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s letošním březnem byla průmyslová produkce nižší o 0,8 procenta.

USA podle Reuters povolily obnovit dodávky venezuelské ropy do Evropy

Italská ropná společnost Eni a španělská firma Repsol by mohly již příští měsíc zahájit dodávky venezuelské ropy do Evropy, aby tak kompenzovaly výpadek v dodávkách z Ruska. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Obnovení dodávek podle zdrojů těmto firmám povolilo americké ministerstvo zahraničí. Venezuelský ropný průmysl je již delší dobu terčem amerických sankcí.