Nebude zmocněnec, budou analýzy

Ilustrační foto: Bruno/Germany z Pixabay

Ani vláda, ani ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák nebudou mít zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Po včerejší večerním jednání koaličních špiček to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce. Zprávu přinesla agentura ČTK.

Pětikoalice se na tom domluvila během dohodovacího řízení, které svolala koaliční strana ODS. Tento krok vyvolalo jednostranné jmenování Petra Zahradníka zmocněncem pro euro ministrem Dvořákem, který je ve vládě za hnutí STAN. Ministra za to další koaliční strany kritizovaly, neboť se vláda neshodla na obsazení pozice národního koordinátora pro zavedení eura.

Zasedání koaličních špiček začalo zhruba v 16:45, politici museli ale několikrát odejít do jednacího sálu Sněmovny kvůli hlasování. Před 20. hodinou na jednání přišel také Dvořák, skončilo zhruba v 21:30.

Předseda vlády Petr Fiala na síti X napsal: „NERV vypracuje do října letošního roku stanovisko, které vyhodnotí výhodnosti vstupu do mechanismu ERM II, a Legislativní rada vlády vyhodnotí legislativní otázky spojené s případným vstupem do tohoto mechanismu. Vláda rozhodne o dalším postupu na základě těchto analýz a ekonomických výsledků v roce 2024.“