Trump stáhne USA z NATO, varují jeho bývalí poradci

Foto: Jon Tyson on Unsplash

Pokud Donald Trump vyhraje prezidentské volby, bude usilovat o formální vystoupení USA z NATO. Varují před tím někteří jeho bývalí poradci, napsal na webu CNN.com jeho moderátor Jim Sciutto. Měli mu to říci při přípravě jeho nové knihy „Návrat velmocí.“

Bývalý vysoký americký úředník, který sloužil na vysoké úrovni v Trumpově i Bidenově administrativě, řekl, že pokud Trump v listopadu porazí prezidenta Joea Bidena, „USA budou mimo NATO,“ napsal.

„NATO by bylo ve skutečném ohrožení,“ souhlasil podle Scuita John Bolton, bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost. Například bývalý šéf Bílého domu, generál ve výslužbě John Kelly pak upozornil na ohrožení dohod s Jižní Koreou a dokonce i Japonskem. Něco takového by mělo zásadní dopad do bezpečnosti v Asii. Japonsko bylo od konce druhé světové války mimořádně pacifistické, a to v rozporu se svou expanzijní minulostí. Nyní ale už několik let buduje velmi silnou armádu. Ohrožena by byla i americká podpora Tchaj-wanu.

V roce 2018 byl Trump blízko odchodu z NATO

Poradci také říkají, že už v roce 2018 byl Trump blízko tomu, aby odstranil USA z NATO. „Bývalý vysoký americký úředník mi řekl, že Trump vydal rozkaz tehdejšímu předsedovi Sboru náčelníků štábů generálu Marku Milleymu a tehdejšímu ministru obrany Marku Esperovi, aby USA vystoupily z NATO. Navzdory tomu, že se tomuto kroku vehementně bránili, považovali prezidentův směr za „zákonný příkaz“ a vypracovali plány na provedení stažení,“ píše se v článku.

Jeden z citovaných, John Bolton podle Scuita vzpomíná na summit v roce 2018 s opravdovým strachem. „Upřímně řečeno, bylo to děsivé, protože jsme do poslední chvíle nevěděli, co udělá. A myslím, myslím, že skoro řekl, že vystoupí z NATO, a pak se stáhl,“ řekl Bolton.