Přebytek zahraničního obchodu se nečekaně snížil

Ilustrační foto: PublicDomainPictures z Pixabay

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 3,7 mld. Kč, který byl meziročně o 4,2 mld. Kč nižší. Oznámil to Český statistický úřad ve své pravidelné zprávě.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil zejména obchod s ostatními dopravními prostředky, který se meziročně zhoršil o 3,9 mld. Kč (přechodem z aktiva do pasiva). Přebytek obchodu s elektrickou energií se v důsledku poklesu cen snížil o 2,9 mld. Kč a obchod s pryžovými a plastovými výrobky skončil schodkem 0,2 mld. Kč ve srovnání s přebytkem 1,9 mld. Kč v předchozím roce.

Příznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 2,8 mld. Kč a elektrickými zařízeními o 2 miliardy korun. Deficit obchodu s ropou a zemním plynem se meziročně zmenšil o 1,8 miliardy korun.

Analytici očekávali přebytek obchodní bilance mnohem vyšší. Václav Zámiš z Raiffesenbank 21 mld. Kč, medián odhadů byl nad 12 miliardami korun.

„Přesto dnešní číslo nepředstavuje zásadní změnu, ale jen potvrzuje trend. Vývoz totiž meziročně klesl o 6,5 % a dovoz o 5,5 procenta. V překladu to znamená, že mnohem důležitější, než samotné saldo obchodní bilance, je nutné se podívat na konstrukci. Zjistíme, že aktivita v zahraničním obchodě meziročně řadu měsíců klesá,“ komentuje statistické údaje Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin. „Meziměsíčně jsou však vidět známky zlepšování, protože oproti prosinci export sice klesl o 2,9 %, ale import vzrostl o 0,9 %. Je to sice mírné zlepšení, ale podstatné. V kombinaci s tím, že dnešní data z Německa ukázala na sílící tempo růstu průmyslové výroby o 1 %, což je nejsilnější růst za poslední rok, je to pozitivní zpráva i pro český průmysl.

Přebytek bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně snížil o 8,6 mld. Kč. Deficit obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 3,8 mld. Kč.

Meziročně klesl vývoz o 6,5 % na 350,4 mld. Kč a dovoz o 5,5 % na 346,8 miliardy korun. Leden 2024 měl stejný počet pracovních dní jako leden 2023.

V prvním měsíci letošního roku došlo k nejvyššímu meziročnímu poklesu u obchodu s elektrickými zařízeními, a to jak na straně vývozu, tak dovozu. Naopak k nejvyššímu meziročnímu nárůstu na obou stranách došlo u zahraničního obchodu s motorovými vozidly, kde výsledná bilance přesáhla hodnotu 49 mld. Kč.“ doplňuje Jana Mazánková, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.