Ekonomika

Nových insolvencí v ekonomice ubylo

Žadatelů o insolvenci v letošním druhém čtvrtletí ubylo. Soudy obdržely za období mezi dubnem a červnem celkem 5948 insolvenčních návrhů, což představuje meziroční pokles o 9,6 procenta.

Příspěvek na energie bude nejvýše 20 000 korun

Příspěvek na energie v připravovaném úsporném tarifu, který má domácnostem pomoci snížit účty za elektřinu a zemní plyn, bude nejvýše 20 000 korun na jedno odběrné místo. Příspěvek bude dotací ze státního rozpočtu ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou, kteří o tuto dotaci posléze sníží zákazníkovi z řad domácností účet nebo zálohy.

Průmysl i stavebnictví rostou, ale budoucnost nic moc

Průmyslová i stavební výroba v Česku v květnu vykázaly meziročně lepší výsledek, podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) shodně stouply o 3,3 procenta. Průmysl vzrostl po třech měsících pokles. Stavebnictví si udrželo z předchozího měsíců růst, jeho tempo však zpomalilo.

ECB chce zesílit svůj boj proti klimatickým změnám

Evropská centrální banka (ECB) plánuje postupně upravit své portfolio firemních dluhopisů za 344 miliard eur (8,5 bilionu Kč) tak, že bude dávat přednost firmám více zaměřeným na ekologii. ECB prohlásila, že rozhodnutí je součástí její snahy připojit se k boji proti změnám klimatu.

Německá vláda s odbory a zaměstnavateli hledá řešení vysoké inflace

Německý kancléř Olaf Scholz spolu s dalšími členy vlády, zástupci centrální banky, zaměstnavateli, odbory a ekonomy ustavili grémium, ve kterém hledají řešení rychle rostoucí inflace. Jednání, která začala včera, by měla do podzimu nabídnout konkrétní řešení, řekl na tiskové konferenci kancléřův mluvčí…