Obchodní třenice mezi Evropou a Čínou budou eskalovat. Obchod se stává otázkou bezpečnosti

Jde do tuhého. Foto: Zdeněk Macháček na Unsplash

Obchodní třenice mezi Evropou a Čínou budou pravděpodobně eskalovat, zejména kvůli rostoucí schopnosti čínského průmyslu dosahovat nižších výrobních nákladů ve strategických odvětvích. Uvedl to prezident Obchodní komory Evropské unie v Číně Jens Eskelund.

„Evropa se nemůže jen tak smířit s tím, že strategická odvětví tvořící evropskou průmyslovou základnu přicházejí kvůli cenám o pozice na trhu,“ prohlásil Eskelund, kterého cituje server CNBC. „To je chvíle, kdy se obchod stává bezpečnostní otázkou,“ dodal.

Čínské úřady podporují špičkové výrobní aktivity ve snaze posílit technologickou soběstačnost země. To vytváří obavy ze vzniku nadbytečných výrobních kapacit a následných cenových válek, píše CNBC. Obchodní komora podle Eskelunda registruje nadměrné kapacity v řadě odvětví, včetně výroby elektromobilů, chemického průmyslu a kovoprůmyslu.

„Ne všechny tyto kapacity už spustily provoz. Na trzích se to projeví v nejbližších letech,“ uvedl Eskelund. „Evropa a Čína si musejí upřímně promluvit o tom, co to bude znamenat,“ dodal. Obě země podle něj musejí najít způsob, jak zachovat co největší objem obchodní výměny.

Zpracovatelský průmysl se podílí téměř pětinou na celkové zaměstnanosti v EU. „Je obtížné si představit, že Evropa by jen seděla a tiše sledovala, jak se zrychluje deindustrializace Evropy,“ uvedl Eskelund.