EU změní pravidla pro EIB, aby mohla financovat zbrojní projekty

Ilustrační foto: Kevin Schmid na Unsplash

Evropská unie plánuje v reakci na ruskou válku na Ukrajině změnit pravidla pro Evropskou investiční banku (EIB). Měla by získat možnost snáze financovat zbrojní projekty a zvýšit tak obranyschopnost unie. Podle agentury DPA to vyplývá z prohlášení, které ve čtvrtek večer přijali šéfové států a vlád v Bruselu.

Součástí plánu je i změna definice takzvaného zboží dvojího užití. To jsou výrobky, které lze použít pro civilní i pro vojenské účely, například vrtulníky nebo drony.

Dosud EIB úvěrovala pouze tento typ zboží a financovala například jeho výzkum a vývoj. Pokud by měla investovat i do čistě obranných projektů, muselo by se 27 členských států EU dohodnout na změně jejího mandátu, píše DPA.

Evropská komise se nedávno vyslovila pro tento krok. Kritici se ale obávají, že by v důsledku takové změny mohlo utrpět dobré hodnocení rozvojové banky EU. To by mohlo vést ke zvýšení nákladů na financování.

Podle hlav států a předsedů vlád by Evropská komise a Rada ministrů měly rovněž prozkoumat všechny možnosti mobilizace finančních prostředků a do června o nich podat zprávu. EU je podle nich odhodlána zvýšit svou celkovou obrannou připravenost a obranné schopnosti v reakci na rostoucí hrozby. Celkově je třeba zvýšit výdaje na obranu a společně lépe a rychleji investovat finanční prostředky, shodli se zástupci sedmadvacítky.

Evropská investiční banka se sídlem v Lucemburku je bankou Evropské unie a podle vlastních informací největší multilaterální finanční instituce na světě. V poslední době je obzvláště aktivní jako dárce prostředků na ochranu klimatu a také při podpoře Ukrajiny.