Ekonomika

Cena palivového dříví se zdvojnásobila

Průměrná cena palivového dříví v druhém čtvrtletí meziročně stoupla na 1001 Kč za metr krychlový, což je nárůst o 111 procent. Cena roste od začátku roku. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Pumpaři vydělávají více než jindy

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic. Přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni.

Češi přestávají utrácet

Maloobchodní tržby v červnu pokračovaly v meziročním poklesu, snížily se o 6 procent. V květnu to bylo podle revidovaných údajů o 6,6 procenta.

Budoucnost mají akumulátory a internet věcí

Mezi ekologickými trendy vyniká jeden, který si pomalu ale jistě získává oblibu velké části veřejnosti. Akumulátorový pohon se totiž stále více prosazuje nejen v dopravě či developmentu, ale také mezi stroji k úpravě zahrad, k opravám v domácnosti i úklidu.

ČNB ponechala sazby beze změny. Jde o signál změny?

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

G7 zvažuje regulaci cen ruské ropy

Skupina velkých světových ekonomik G7 zkoumá všechny možnosti, jak zabránit Rusku profitovat z vysokých cen energie. Zvažovaná opatření zahrnují mimo jiné blokování dopravy ruské ropy, pokud bude nakoupena za vyšší než stanovenou cenu. Uvedli to ministři zahraničí G7 v prohlášení, které zveřejnila Británie.