Ekonomika

Vláda se nesnaží o udržitelnost veřejných financí

Vláda nepředpokládá přijetí zásadnějších změn vedoucích k návratu veřejných financí na udržitelnou úroveň. Národní rozpočtová rada to napsala ve svém pravidelném čtvrtletním stanovisku ke stavu veřejných financí. Vláda se podle ní opětovně nesnaží vytvořit si prostor pro reakci rozpočtové politiky na…

Nezaměstnanost nepatrně stoupla, možná ohlašuje recesi

Nezaměstnanost v Česku v srpnu vzrostla na 3,4 % z červencových 3,3 procenta. Práci hledali 251 753 lidi. Zaměstnavatelé nabízeli více než 312 000 volných míst. Situace by se měla spíše mírně zhoršovat s tím, jak budou končit sezónní práce.

Zahraniční obchod je v mínusu stále hlouběji

Červencová bilance zahraničního obchodu skončila schodkem 22,8 miliard korun, meziročně o 12,4 mld. Kč hlubším. Může za to především dražší ropa a plyn. Naopak obchod s elektronikou přešel do aktiva.

V oblibě spoření se drží jen termínované vklady

Výsledky Barometru obliby spoření za třetí čtvrtletí letošního roku potvrdily trend z posledních měsíců: Češi citlivě vnímají, zda mají na investice a spoření. Pokles obliby postihl téměř všechny nástroje, které Barometr sleduje.

Stavební produkce po 15 měsících klesla

Stavební produkce v červenci reálně meziročně klesla o 2,7 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 2,9 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,2 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 61 procento.