Ekonomika

Průmyslové ceny v SRN proti očekávání rostou

Oproti všem očekáváním německé průmyslové ceny nezpomalují, ale naopak v červenci zrychlily své tempo.  Meziročně šly nahoru o 37,2 %, zatímco trhy počítaly s poklesem tempa růstu na 32 procenta.

Plyn pro evropský trh uzavřel na rekordních 241 eurech za megawatthodinu

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh včera překonala rekord ze začátku března, tedy z doby těsně po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku zvýšila o 6,7 procenta a uzavřela na 241 eurech (asi 5930 Kč) za megawatthodinu.

Inflace polevuje, ale jen zdánlivě

Ve srovnání s letošním červnem ceny zemědělských výrobců klesly o 3,6 %, proti červnu loňského roku byly vyšší o 39,8 pocenta. Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 26,8 procneta. Ceny stavebních prací se zvýšily meziměsíčně o 1,0 % a meziročně o 13 procent. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 0,8 % a meziročně byly vyšší o 6,3 procenta, informoval dnes ve své pravidelné zprávě Český statistický úřad.

Adamová: Mimořádná daň by prošla legislativním procesem do konce roku

Případné zavedení mimořádné daně z neočekávaného zisku by mělo legislativním procesem projít do konce roku. Parametry jsou zatím v jednání, debatovat se o nich bude v příštích týdnech a měsících, řekla v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.