Ekonomika

Ministři financí G20 se neshodli stran války na Ukrajině

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí skupiny G20 na závěr dvoudenní schůzky na indonéském ostrově Bali překvapivě nevydali společné prohlášení. Důvodem byly podle agentury Kjódó spory ohledně ruské války na Ukrajině. Předmětem jednání byla zejména potravinová a energetická krize.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 2,6 %

Víc, než se čekalo, a sice o 2,6 % klesla oproti předchozím třem měsícům čínská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil pouze o 0,4 procenta, což je méně, než čekali analytici.

Sněmovna schválila úsporný tarif u energií, a to i pro teplo

Poslanecká sněmovna schválila návrh úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu a plyn. Proti původnímu vládnímu návrhu rozšířila možnost příspěvku ze státního rozpočtu i na dodávky tepla do bytů. Podpora může dosáhnout až 30 tis. Kč.

Růst cen zrychlil i v USA, dokonce překonal 9 %

Také americká inflace nabírá na obrátkách. V červnu dosáhla meziročně 9,1 %, což je zhruba o tři desetiny víc, než čekali analytici. Například nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman stále tvrdí, že nejde o klasickou inflaci a že poleví. Krugman pracuje…

Inflace stoupla podvanácté za sebou na 17,2 %

O nevídaných 17,2 % stouply meziročně v červnu spotřebitelské ceny v České republice. V květnu to bylo o 16 procent, růst tak zrychlil již podvanácté za sebou. Nejvíce k tomu přispělo zdražování potravin.