Řemeslník si vydělá sotva na důstojnou mzdu

Ilustrační foto: Michal Jarmoluk z Pixabay

Zájem ze strany zaměstnavatelů neklesá u řemeslných pozic, ani u těch, kde je potřeba specializace. Extrémně schází zástupci technických oborů, u pozice poptávka firem oproti loňsku dokonce o 5 % vzrostla. Vyplývá to z analýzy dat internetového náborového portálu Prace.cz

„Potřeba obsazení těchto míst je totiž stále vysoká. V případě profesí, jako je např. elektrikář nebo elektromechanik se na inzerát přihlásí průměrně jen 4 uchazeči. Zástupci těchto profesí se tak nemusejí obávat, že by práci nesehnali, naopak si spíše mohou mezi nabídkami vybírat. Na těchto pozicích je na Prace.cz průměrně nabízena mzda v rozpětí od 35 do 47 tisíc korun měsíčně. Revizní technik si vydělá mezi 38 a 50 tisíci korunami, technolog výroby pak 43 a 56 tisíci korun měsíčně,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého, v Praze je to 47 418 Kč hrubého měsíčně. Pod touto částkou bylo 67 procent zaměstnanců, citoval server iRozhlas aktuální zjištění odborníků z platformy pro minimální důstojnou mzdu.

Větší zájem projevují uchazeči o práci řidiče, řidiče vysokozdvižného vozíku, číšníka/servírky, kurýra nebo prodejce po telefonu. O jedno místo se zajímá průměrně 10 až 20 lidí, u prodejů po telefonu dokonce 27 zájemců. Zatímco prodejci po telefonu je na Prace.cz nabízena mzda průměrně od 37 do 62 tisíc korun, řidič vysokozdvižného vozíku si může vydělat v rozmezí 29 až 34 tisíc, číšník/servírka od 30 do 37 tisíc Kč, kurýr od 32 do 41 tisíc Kč.

„Zaměstnavatelé stále bojují s nedostatkem personálu ve zdravotnictví a sociálních službách. Jako jedni z mála se snaží nové zaměstnance motivovat možností zkrácených úvazků. U sociálních pracovníků zůstala výše nabízených mezd stejná jako v předchozím období, tedy od 28 do 32 tisíc za měsíc. U některých zaměstnavatelů si mohou až o dva tisíce více vydělat zdravotní sestry. V inzerátech se nejčastěji objevují částky od 35 až do 44 tisíc za měsíc,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

Naopak klesá poptávka po operátorech výroby, potřeby náborářů už se v minulosti podařilo do jisté míry naplnit. Zde můžeme sledovat meziroční pokles v počtu obsazovaných pozic dokonce o 27 %. Menší zájem zaměstnavatelů je také o recepční (meziroční pokles nabízeních pozic o 19 %) či pozice bankovních specialistů (20 %). U obou profesí vstupuje totiž do hry stále více automatizace a chytré technologie, u bank navíc i masivní snižování počtu kamenných poboček. S tím souvisí také pokles u pozic pracovník na přepážce (pokles 12 %), fakturant/fakturantka (pokles 18 %) či disponent (pokles 20 %).

Na pracovním portálu Prace.cz stoupl meziročně počet zájemců o práci, stejně tak počet zaslaných reakcí. Počet obsazovaných pozic ze strany zaměstnavatelů ale klesl. Zdálo by se, že situace na českém trhu práce, dlouhodobě trpícím nedostatkem pracovníků, se tak zlepšuje. Částečně je to pravda. Celkově ale stále zůstává vysoká nevyrovnanost mezi jednotlivými obory, profesemi i konkrétními pozicemi.