Skupina OPEC+ prodlouží omezení těžby ropy

Ilustrační foto: Ratfing1973 z Pixabay

Skupina OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska, se na on-line zasedání dohodla na prodloužení dobrovolného snížení těžby ropy. Větší část těžebních omezení tak bude platit až do konce příštího roku. S odkazem na závěry jednání o tom informovaly zahraniční tiskové agentury.

OPEC+ nyní dobrovolně snižuje těžbu celkem o 5,86 milionu barelů denně, což je zhruba 5,7 % denní poptávky ve světě. Z toho platnost škrtů v rozsahu 3,66 milionu barelů denně měla skončit na konci letošního roku, skupina se ale dohodla, že platnost těchto škrtů prodlouží do konce roku příštího.

Platnost těžebních škrtů na zbylých 2,2 milionu barelů denně byla stanovena do konce letošního června, nově ale skončí o tři měsíce později. Od letošního října skupina začne tyto škrty postupně odbourávat, až je do konce září příští roku odbourá zcela.

Skupina OPEC+ již delší dobu omezuje dodávky ropy na trh, těžebními škrty se snaží podporovat ceny suroviny a bránit převisu nabídky nad poptávkou.

Skupina se rovněž dohodla, že Spojené arabské emiráty mohou příští rok zvýšit své těžební limity o 300.000 barelů denně. Navýšení bude postupné od ledna do září 2025, vyplývá z prohlášení skupiny.

Představitelé zemí OPEC+ se dohodli, že další jednání bude 1. prosince.