Ekonomika

Umělou inteligenci za šéfa nechtějí

Nástup umělé inteligence vnímá většina lidí pozitivně: 48 % míní, že povede ke zjednodušení práce, 26 % vidí příležitost zvládnout víc práce, podle 22 % vzniknou nové profese, 16 % vnímá příležitost být lepší ve svém oboru a 9 % chápe AI jako šanci posunout se v kariéře. Jako bezpečnostní hrozbu AI označilo přes 35 % účastníků průzkumu.

Klesající ceny povolenek mohou snížit ceny energie

Klesající ceny emisních povolenek by mohly krátkodobě snížit cenu energie pro odběratele. V případě dlouhodobého stavu by však zároveň mohly omezit investice do modernizace energetiky, pokud se efektivita těchto investic bude měřit pouze výší sankčních daní.

Spotřeba elektřiny byla loni nejnižší za 14 let

z celkové hrubé produkce 76,1 TWh nejvíce vyrobily parní elektrárny (33,6 TWh), jaderné elektrárny (30,4 TWh) a plynové a spalovací elektrárny (3,7 TWh). Fotovoltaické vyprodukovaly 2,9 TWh, větrné 0,7 TWh.

Zlevnily byty i rodinné domy, ceny pozemků rostou

Byty meziročně zlevnily o 5,8 procenta, rodinné domy o 0,1 procenta. Naopak tržní hodnota pozemků díky poptávce převyšující nabídku meziročně rostla o 7,2 procenta. Tempo růstu cen pozemků nicméně v závěru roku zpomalilo.

České firmy musejí přejít na vodík, jinak se nedoplatí

Česká republika se musí důsledněji a systematičtěji zaměřit na využití vodíku v průmyslu či dopravě. Jinak hrozí, že zejména firmy budou po roce 2030 platit vysoké pokuty za nedodržování evropských směrnic. Vodíková ekonomika si vyžádá investice za 115 miliard korun.

Nová směrnice EU umožní hotovostní platby

Díky PSD 3 bude spotřebitel výrazně lépe chráněn, jelikož větší odpovědnost by měly nést finanční instituce, online platformy a operátoři elektronické komunikace za jakýkoli podvod, ke kterému dojde prostřednictvím jejich médií.

Prodej traktorů byl v lednu rekordní

Prodej nových traktorů letos v lednu vzrostl na 512 vozidel, což je rekordní počet pro tento měsíc. Velkých traktorů s minimálním rozchodem kol nad 1,15 metru, které dnes tvoří většinu strojů, s nimiž přijeli do Prahy protestovat zemědělci, se prodalo 177.