Ekonomika

Česko nechystá zákaz dovozu ukrajinského obilí

Česko zatím nechystá zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny. Oznámil to včera v tiskové zprávě ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Zákazy, které zavedly v posledních dnech Polsko, Maďarsko a Slovensko, jsou podle něj v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie i Světové obchodní organizace (WTO).

Čínský HDP se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 %

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 %, tedy více, než se čekalo. S odvoláním na čínský statistický úřad to dnes uvedla agentura Reuters, podle níž analytici očekávali čtyřprocentní růst HDP. K rychlejšímu oživení druhé největší ekonomiky světa podle agentury přispělo ukončení přísných protiepidemických opatření koncem loňského roku.

Ukrajinská pšenice splňuje normy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulých dvou týdnech odebrala 12 vzorků obilovin dovezených z Ukrajiny. U pšenice žádné cizorodé látky nebyly nalezeny.

Růst cen v březnu zpomalil

Spotřebitelské ceny již podruhé za sebou zmírnily svůj meziroční růst. Ten v březnu dosáhl 15 %, což byla nejnižší hodnota od loňského dubna. Proti únoru stoply o 0,1 procenta.