Ekonomika

Ruští miliardáři loni zbohatli

Hodnota majetku ruských dolarových miliardářů se za poslední rok zvýšila více než dvě pětiny. Přispěly k tomu mj. vysoké ceny přírodních zdrojů.

EU neplní plán výroby čipů

Plán Evropské unie na podporu vývoje a výroby polovodičů je z finančního hlediska nedostatečný. V roce 2026 z nedostatku čipů klesne výroba aut o pětinu.

Evropský parlament schválil první soubor opatření pro kryptoměny na světě

Evropský parlament (EP) dnes drtivou většinou schválil nařízení MiCA, což jsou pravidla regulace kryptoměnových trhů. Je to první ucelenější sada předpisů pro kryptoměnové odvětví na světě, uvedla agentura Reuters. EP schválil i další opatření, která se v odvětví kryptoměn zaměřují na boj proti praní špinavých peněz.

Nafta je teď v ČR nejlevnější za rok a půl, benzín zdražuje

Nafta je momentálně v Česku nejlevnější za rok a půl. Za poslední týden klesla její průměrná cena o 38 haléřů na 34,06 koruny za litr. Naopak benzin oproti předchozí středě zdražil o 24 haléřů na 37,87 koruny, a je tak nejdražší za posledních dva a půl měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Růst cen v zemědělství a průmyslu zmírnil, zůstává ale dvojciferný

Ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly meziročně o 10,2 %, což bylo nejméně od října 2021. V zemědělství růst cen činil 11,6 %, zhruba o deset procentních bodů méně než v únoru. Stavební práce oproti loňskému březnu zdražily o 9,4 % a tržní služby pro podniky o 5,7 %. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.