Už to říká i Reuters: Ekonomické problémy Německa dopadnou i na nás

Zavřeno. Ilustrační foto: Jose Fontano na Unsplash

Německé strasti zhoršují vyhlídky na oživení střední Evropy, napsala na svém webu agentura Reuters. Třeba si toho konečně tady někdo všimne.

„Chorobný stav německé ekonomiky je další velkou výzvou pro země střední Evropy závislé na exportu,“ napsal autor zprávy. Konkrétně zmiňuje ekonomiky Maďarska, České republiky a Slovenska.

Že má Německo problémy, je zjevné už delší dobu. Ještě zesílily po podzimním zablokování peněz z klimatického fondu. Kupodivu, v Česku se o tom moc nemluví. Přestože Německo je největším odběratelem českých výrobků, stále politici i analytici mluví spíše optimisticky.

I bez hluboké analýzy jsou zjevné dvě věci: 1. Německo má velký problém v automobilovém půrmyslu, vyvolaný tlakem na elektromobilitu. Tři německé automobilky — VW, Mercedes-Benz a BMW — patří do první světové pětky podle příjmů. 2. Německo má zablokování peněz ústavním soudem problémy s rozpočtem na příští rok, což se němůže neodrazit v poptávce.

„Narušení ekonomiky u nejvýznamnějšího obchodního partnera regionu a přetrvávající slabost v automobilovém sektoru představují pro region střední a východní Evropy další rizika hospodářského poklesu,“ cituje Reuters Dawn Holland, ředitelku ekonomického výzkumu Moody’s Analytics.

Samotná agentura připomíná, že německý automobilový sektor se potýká nejen se slabými prodeji, ale i s cenami energií. Výhoda, kdy Česko bylo blízko tohoto velkého průmyslu a těžilo uz toho jako dodavatel komponentů, tak rychle mizí.