Institut Ifo snížil výhled německé ekonomiky

Ilustrační foto: Gino Crescoli z Pixabay

Renomovaný německý institut Ifo snížil odhad růstu německého hospodářství v letošním roce na 0,7 procenta. Ten poslední z poloviny loňského prosince zněl na 0,9 procenta. Institut to dnes oznámil ve své zprávě.

Loni v září Ifo předpovídal hospodářský růst dokonce 1,4 procenta. Loni se německá ekonomika propadla o 0,3 procenta.

„Nyní, když se rozpočtový výbor německého parlamentu dohodl na spolkovém rozpočtu, odhadujeme, že prošel dalšími úsporami ve výši téměř 19 miliard EUR,“ říká Timo Wollmershäuser, vedoucí prognostik společnosti Ifo. „Firmy a domácnosti ponesou větší zátěž nebo dostanou menší úlevu a vládní výdaje se sníží. To znamená, že celkový rozsah je zhruba v souladu s tím, co jsme odhadovali v našem rizikovém scénáři pro rok 2024 v prosinci. Ekonomický dopad bude pravděpodobně také odpovídající velikosti.“

Opatření ke konsolidaci rozpočtu se stala nezbytnými poté, co německý Spolkový ústavní soud v listopadu 2023 prohlásil, že vládní příděl nevyužitého úvěru původně určeného na pandemii koronaviru do jeho Fondu pro klima a transformaci je protiústavní, a proto neplatné. „V době, kdy byla v prosinci připravována ekonomická prognóza Ifo, nebylo zcela jasné, do jaké míry se sníží výdaje nebo zvýší daně; z tohoto důvodu základní prognóza předpokládala, že všechna do té doby plánovaná opatření fiskální politiky budou realizována bez ohledu na rozpočtovou mezeru. Vzhledem k tomu, že se také dalo předvídat, že k odstranění rozpočtové mezery bude nutné další konsolidační úsilí, zahrnovala prognóza rizikový scénář, který odhadoval dopad plošného balíčku opatření ve výši 20 miliard eur na německou ekonomiku,“ zdůvodnil Ifo svou aktuální revizi.

Kromě prognózy Ifo byl zveřejněn Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) v eurozóně, který v sobě kombinuje výsledek aktivity v průmyslu a ve službách. Za leden mírně narostl na 47,9 bodu z prosincové hodnoty 47,6 bodu. Hranicí poklesu aktivity je hodnota 50 bodů. „Za mírným lednovým zlepšením je hlavně zpracovatelský sektor. Odvětví služeb, které je v eurozóně dominantní, hlásí zhoršení. Každopádně Evropská centrální banka dostala před zítřejším zasedáním povzbuzení, aby prozatím nespěchala se snižováním úrokových sazeb,“ komentovala zprávu Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské společnosti Next Finance.