Indie zakázala vývoz pšenice. Je jejím druhým největší producentem

Obavy o dostatek obilí v letošní roce přinesly první velmi nestandardní krok – Indie, která je jejím druhým největším producentem na světě, zakázala její vývoz. Učinila tak s okamžitou platností.

Jako důvod označila rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Vláda bude ale moci udělit ze zákazu výjimky. Obavy o další prudký růst cen této komodity vyplývají ze skutečnosti, že zhruba třetinu světového exportu doposud zajišťovaly válčící země – Rusko a Ukrajina.

Před vyhlášením zákazu Indie počítala s tím, že letos do světa vyveze na deset milionů tun pšenice. Hlavními jejími trhy jsou další asijské země, například Filipíny, Indonésie či Thajsko. Kvůli přerušení vývozu z Ruska a Ukrajiny se však indičtí obchodníci chtěli zaměřit i na trhy v Evropě, Africe či na Blízkém východě. Většina indické produkce pšenice však putuje na trh domácí.

Komentýř SH: Podobné kroky by stály za úvahu i v Česku, kdyby… kdybychom nebyly součástí evropského jednotného trhu. Takže bychom si musely rozmyslet, o jaký dovoz bychom recipročně mohli přijít. A to třeba natrvalo.

Cílem vládního opatření je podle zahraničních agentur zklidnit vývoj cen. Podle agentury Reuters se pšenice na indickém trhu dostala v posledních týdnech na rekordní úroveň. „Nejedná se jen o pšenici. Obecný růst cen zvýšil obavy z inflace, a to je důvod, proč vláda musela zakázat vývoz,“ řekl agentuře Reuters vysoký vládní činitel.

Vláda se navíc obává, že letošní sklizeň bude výrazně slabší kvůli vlně veder, která tuto zemi zasáhla od poloviny března. Zásoby vláda potřebuje mimo jiné pro své programy potravinové pomoci, které v zemi pomáhají s výživou více než 80 milionů lidí. V únoru úřady očekávaly, že se produkce meziročně zvýší na 111 milionů tun, později ale odhad snížily na 105 milionů tun. Analytici se domnívají, že sklizeň by se mohla zastavit pod hranicí 100 milionů tun.

Obchodník s pšenicí v Bombaji řekl agentuře Reuters, že rozhodnutí vlády je „šokující“. Trh sice očekával nějaké omezení vývozu, ale až za dva nebo tři měsíce. „Zdá se, že údaje o inflaci změnily vládní záměry,“ dodal.

rozhodnutí vlády je „šokující“

Zákaz exportu ale počítá s několika výjimkami, které může udělit indická vláda. Může se tak stát, pokud uzná, že dodávky pšenice slouží na pokrytí základních potravinových potřeb země, kam vývoz směřuje.

Odborníci se domnívají, že postoj Indie povede k dalšímu růstu cen této komodity na mezinárodních trzích. „Nyní už na trhu není žádný další velký dodavatel,“ řekl agentuře další obchodník. Od začátku roku se ceny zvýšily již o 40 procent. K největším světovým vývozcům totiž patří Ukrajina i Rusko, kde vývoz čelí kvůli válce omezení. Během konfliktu byly zničeny sklady s pšenicí a obilím a Rusko navíc blokuje ukrajinské černomořské přístavy, odkud vývoz proudil do ostatních částí světa. OSN již několikrát varovala, že konflikt může výrazně zhoršit dostupnost potravin v chudších zemí.