Svaz průmyslu věří, že vláda pomůže snížit dopad sankcí na české firmy

Svaz průmyslu a dopravy věří, že vláda pomůže minimalizovat dopad sankcí vůči Rusku na české firmy. Situace na Ukrajině, sankce a případná odvetná opatření mohou české podniky významně negativně ovlivnit. Svaz to napsal ve včerejším prohlášení. Zdůraznil zároveň, že postoj kabinetu Petra Fialy (ODS) vůči Rusku podporuje. Svaz nabízí pomoc s integrací případných uprchlíků z Ukrajiny na českém trhu práce, kterému chybí několik set tisíc lidí. Státy Evropské unie se jednomyslně shodly na přijetí sankcí proti Rusku kvůli porušení svrchovanosti Ukrajiny

„Zasaženy mohou být nejen tuzemské podniky, které na východě Evropy podnikají nebo tam vyvážejí své zboží. Problémy mohou mít i společnosti, které jsou například závislé na dovozu surovin z této oblasti nebo jsou dodavatelé firem, které v této oblasti obchodují,“ varoval svaz. Zavedení sankcí se podle něj může dotknout například exportérů ve strojírenství, energetice, potravinářském nebo automobilovém průmyslu.

Protiopatření Ruska by dopadla zejména na ty, kteří v Rusku nakupují ropu, zemní plyn, kovy a chemické produkty, upozornil svaz. „Obě strany by se měly vyvarovat využívání energie, zejména ruského plynu, jako politického nástroje, neboť by to vedlo k dalšímu zhoršení situace na trhu v Evropě, která se již nyní potýká s bezprecedentním růstem cen,“ píše se v prohlášení. EU by podle svazu měla pokračovat v podpoře Ukrajiny, mimo jiné posílením obchodních a investičních vazeb.

Premiér Fiala včera řekl, že uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následná vojenská akce Ruska je aktem agrese vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva. Česko podle premiéra také podporuje zavedení tvrdých sankcí Evropské unie vůči Rusku.

Svaz je přesvědčen, že na agresi a porušování mezinárodního práva je nezbytné reagovat. „Česká vláda v tom má naši plnou podporu,“ podotkl. ČR by zároveň podle něj měla být otevřená lidem, kteří se rozhodnou Ukrajinu opustit. Nabídl pomoc s jejich integrací do českého trhu práce, kterému chybí více než 300 000 lidí. „Řada lidí na Ukrajině čelí mimořádně obtížné situaci, jsou nám kulturně i geograficky blízcí a bylo by popřením našich hodnot, pokud bychom se k nim otočili zády,“ uvedl svaz.

Je připraven jednat především s ministerstvem zahraničních věcí, ministerstvem práce a sociální věcí a ministerstvem průmyslu a obchodu. Vyzval vládu, aby automaticky prodloužila platnost stávajících pracovních víz, umožnila rychlé procedury pro příchod rodinných příslušníků a zajistila plnou funkčnost a kapacitu zastupitelského úřadu na Ukrajině při vyřizování vstupu do ČR.

Situaci vnímá také jako příležitost k diskusi o zaměstnávání cizinců, a to nejen kvůli současné rusko-ukrajinské krizi. „Proces přijímání zahraničních pracovníků je v tuto chvíli administrativně a časově náročný, neodpovídá potřebám trhu práce a kvůli chybějící digitalizaci ani technologickým možnostem,“ dodal svaz.

Komentář SH: Nelze vyloučit ani uprchlickou vlnu z Ruska. Nejen oligarchů a podivných podnikatelů, ale také docela obyčejných lidí, kteří v důsledku války a sankcí zchudnou, nebo se v důsledku protestů stanou uprchlíky politickými.