Napětí kolem Ukrajiny zdražuje ropu i drahé kovy

Ropa je poblíž sedmiletých maxim a zlato se kvůli rusko-ukrajinskému napětí vyšplhalo na tříměsíčním maximum. Zároveň na nějvětších trzích kesaly akcie. Od akcií ke zlatu se investoři uchylují, když trhy ovládne strach, což teď pozorovovatelé spojují se situací kolem Ukrajiny. Posilují i další drahé kovy jako stříbro a palladium.

Rusko v pondělí oznámilo konec části cvičení u hranic s Ukrajinou a ochotu pokračovat v dialogu se západem. Ukrajinský velvyslanec v Londýně připustil, že by se jeho země rozloučila se vstupem do NATO, z domova ovšem zato schytal kritiku.

Zároveň část poslanců z vládní strany Jednotné Rusko vyznala k uznání separatistických částí východní Ukrajiny a Donbasu za nezávislé. Situace je tak více než nečitelná.

Rusko je například jedním z největších producentů palladia, které se prodávalo nejdráže za dva týdny. Podle banky Société Générale by ozbrojený konflikt s Ukrajinou mohl vyvolat sankce na jeho vývoz, a tím i dramaticky snížit celosvětovou dostupnost tohoto kovu důležitého především pro chemický průmysl. Podobně jsou na tom i jiné suroviny.

Cena palladia se loni snížila o 22,2 procenta a zaznamenala první pokles za šest let. Zlato loni oslabilo o téměř čtyři procenta, nejvíce od roku 2015.