Česká ekonomika meziročně klesla. Chybí spotřeba i investice

Foto: Alexas_Fotos na Unsplash

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ekonomika je tak meziročně v poklesu druhý kvartál za sebou.

Oficiálně se tak dá hovořit o recesi, která je definována jako pokles dvě čtvrtletí po sobě. Určitou optimistickou zprávou může být fakt, že se nijak zvlášť neprohlubuje, protože meziměsíčně naopak HDP mírně posílil, a to o desetinu procenta. To je ale jediné pozitivum.

„Meziroční vývoj HDP byl negativně ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a nižší tvorbou hrubého kapitálu. Pozitivně opět působila zahraniční poptávka,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Jinými slovy, lidé méně utrácejí a omezily se investice. Domácí poptávka je horší než loni, ale mírně lepší než v prvním čtvrtletí. Pozitivní dopad vývozu provází obava o další vývoj evropské ekonomiky. Jak píše v komentáři prestižní polský analytik Piotr Kuczynski, především ta německá je negativně ovlivněna pomalým zotavováním v Číně.

Optimismu je tedy pomálu. Snad jen, že ochlazení by mělo přispět k dalšímu snižování inflace. Protože ta nás teď všechny asi trápí nejvíc. V útlumu je i stavebnictví. Například výstavba kancelářských prostor se zcela zastavila. Nedaří se ani dopravě, ubytování a pohostinství. Hrubá přidaná hodnota v mezičtvrtletním srovnání klesla ve většině odvětví.

Zaměstnanost v Česku ve druhém čtvrtletí podle dat ČSÚ mezičtvrtletně vzrostla o 0,9 procenta. V meziročním srovnání stoupla o 0,7 procenta.

První odhad ČSÚ o vývoji české ekonomiky ve druhém čtvrtletí se shoduje s predikcemi analytiků. Očekávali, že HDP Česka ve sledovaném období mezičtvrtletně opět stagnoval, případně o několik desetin procenta vzrostl a meziroční pokles ekonomického výkonu zůstal kolem půl procenta, o které se snížil v prvním čtvrtletí.