Zase ty hospody a bufáče. Brát jen hotovost ale může mít víc důvodů

Jakub Kapustňák na Foodiesfeed

Do hospod se trefuje snadno. Leckdo má v paměti, jak se kradlo za totáče a teď už zase berou jen hotovost. Důvodů pro to mohou mít řadu.

Ředěná hořčice, panáky z vlastních lahví nebo dokonce minutky z vlastních surovin. A samozřejmě čepování pod míru. Na hospodské leckdo hleděl před rokem 1989 jako na šizuňky, lumpy nebo jak chcete. A po revoluci znova. Zaměstnávají lidi na švarcsystém, částečně i načerno. Zatajují tržby a neodvádějí daně. Proto Miloš Zeman tolik let volal po registračních pokladnách. Až přišlo EET. A teď, když mu vláda vystavila stopku, zase jsou v médiích vidět fotky hospod, bufetů a občerstvení, kde se vrací jen k platbám k hotovosti.

No, nedělejme si iluze. Část takto vybraných peněz asi opravdu účetnictvím neprochází. Dokázat to nejde, ale je to stejně pravděpodobné, jako že nelhaly hlasy, podle nichž se i to EET dalo nějak obejít. Ale je tu i pár dalších momentů.

Málokdo totiž ví, že nemalá část nákupů ještě pořád vyžaduje hotovost. Představte si venkovskou hospodu, která jede především v pivu. Sem tam si dá někdo panáka, občas si nějaký turista či děti koupí tyčinky nebo pišingr. Ale většina tržeb je z piva. No, a to se u velké části producentů platí hned při závozu a hotově.

Například Česká spořitelna před časem spustila službu Chytrý závoz, díky níž může platit bezhotovostně kterýkoliv zaměstnanec přímo při přejímce zboží. A hned jej začal využívat Plzeňský Prazdroj. Ale i když je největším pivovarem u nás, pořád jsou tu i jiní dodavatelé, a ne každý je také u České spořitelny a vůbec… prostě se pořád hodně platí hotově. To samé se může týkat dodávek rohlíků, polotovarů a čehokoliv jiného do kdejakého bufetu.

nemalá část nákupů do hospody ještě pořád vyžaduje hotovost

Hotově často musí hostinský vyplácet i pomáhající osoby. Je pravda, že ten důvod nemusí být nejčistější a nejférovější. Ale v malé hospodě servírka nezbohatne, a leckdy seženete na práci jen někoho, kdo chce prachy bokem. Trh práce je dnes takový a bez krize se to hned tak nezmění.

V neposlední řadě platby kartou něco stojí. Sice už dávno to nejsou bájná tři procenta, ale ne každý má marži 100 % (samozřejmě, ne každý taky platí obrovské nájmy a velkoměstské mzdy, které tu marži přeci jen legitimizují). Takže každí procento dobré. Nehledě na to, že kdejaký poskytovatel vám garantuje pronájem terminálu i zdarma – třeba při tržbě nad 100 tisíc měsíčně. Uf.

A i když byste tomu nevěřili, jsou stále místa, kde je problém s připojením. Nepokrývá to asi velké množství populace, ale prostě jsou. Za velkou částí těch hotovostních plateb bude snaha utéct z daní. Ale prosím nepaušalizujme. A taky si počkejme, zda půjde o masivní nebo okrajový jev.