Zaměstnanci závodů na LNG v Austrálii zahájili další stávku

Stávka ve fosilním průmyslu? Mohli by si rozumět. Ale za vyšší platy? Zločin. Ohrožuje to energetickou nezávislost EU. Ilustrační foto: cubicroot z Pixabay

Zaměstnanci tří závodů na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Austrálii zahájili v neděli druhou čtyřiadvacetihodinovou stávku za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Oznámila to odborová organizace Offshore Alliance. Zařízení se nacházejí ve státě Západní Austrálie a patří americké společnosti Chevron. Vážné dopady na světový trh s plynem analytici bezprostředně neočekávají.

„Další čtyřiadvacetihodinová odstávka byla uplatněna ve všech třech zařízeních, přičemž 15 procent členů divize Downstream zavedlo průběžné odstávky/zákazy po dnešním poledni,“ řekl podle agentury Reuters zástupce Offshore Alliance, který nechtěl být jmenován. Divize Downstream se v rámci společnosti v Austrálii stará hlavně o skladování, přepravu a prodej.

Stávka potrvá do pondělních 8:00 místního času (02:00 SELČ), řekl zástupce odborů. Jednat se podle něj bude vždy dvakrát denně, než se rozhodne o dalších stávkách. Chevron uvedl, že se ke stávkám nebude vyjadřovat. Za prioritu považuje udržet bezpečný a spolehlivý provoz ve všech závodech, pokud by tam byla narušena činnost.

Austrálie je klíčovým vývozcem LNG, téměř celý objem suroviny ale dodává na trzích v Asii. Evropa tedy stávkou v Austrálii bezprostředně ohrožena není. Může se ale stát, že pokud by stávky trvaly déle a plynu pro odběratele v Asii by bylo méně, začali by tito odběratelé poptávat plyn i jinde ve světě, čímž by s Evropany soutěžili o nákup LNG z jiných oblastí. To by podle analytiků teoreticky mohlo vést k růstu cen plynu i v Evropě.

Australští dělníci v sobotu zintenzivnili kampaň proti Chevronu počáteční čtyřiadvacetihodinovou stávkou, která skončila v neděli v 8:00 místního času. Organizace Offshore Alliance v sobotu uvedla, že má v úmyslu prodloužit protestní akci o další dva týdny, což znamená do poloviny října.

Před tímto víkendem už byly omezenější odstávky práce ve vzdálených zařízeních na LNG. Tento měsíc zkrachovaly rozhovory o mzdách a pracovních podmínkách mezi odborovou aliancí a Chevronem. Americký energetický gigant požádal australský průmyslový tribunál, aby do sporu zasáhl a stávky zakázal. Tribunál má v této věci jednat v pátek.

Zařízení na zkapalněný zemní plyn, která má Chevron v Austrálii, se na celosvětových dodávkách LNG podílejí z více než 5 procent. Analytici ale tvrdí, že stávky patrně nepotrvají dlouho a že pro globální trh v tuto chvíli představují pouze malé riziko. Odběratelé plynu také mají před zimou na severní polokouli dostatek zásob.

Když v srpnu zaměstnanci začali stávky připravovat, cena plynu pro evropský trh skokově vzrostla a ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se dostala nad 47 eur (1156 Kč) za megawatthodinu (MWh). V pátek se pohybovala kolem 36 eur (885 Kč) za MWh. To je hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 korun za MWh. TTF je pro ceny plynu v Evropě určující.

komentář SH:

Co si z toho vybrat? Že australská stávka neovlivní světové ceny zemního plynu, nebo ovlivní? Evropa má plné zásobníky, ale odborníci tvrdí, že na tři měsíce. Tak řekněme od listopadu do února, to je skoro polovina sezóny, kdy je vyřazena z provozu většinu obnovitelných zdrojů. Usrusla vod der Leyenová tomu ve své zprávě o stavu Evropské unie říká zvyšování energetické nezávislosti EU.

Ceny se ale začaly zvyšovat už dávno před válkou na Ukrajině, podle analytiků v reakci na energetickou politiku Evropské unie. Na jaře 2021 se cena plynu pro evropský trh pohybovala kolem 15 eur za MWh, ale už na konci téhož roku byla nad 35 eury za megawatthodinu. Po zahájení ruské invaze cena skokově vzrostla, nejprve k 70 eurům, v nejvypjatějších letních měsících až ke 350 eurům, než začala klesat.