Vláda zřejmě odmítne nulovou DPH na energie a další návrhy ANO

Vláda zřejmě odmítne trojici návrhů z dílny ANO, reagující na rostoucí ceny energií. Jde o  nulovou daň z přidané hodnoty na elektřinu a plyn, využití peněz z prodeje emisních povolenek na kompenzace domácnostem nebo odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Vyplývá to ze stanovisek na vládním webu.

Ilustrační foto od analogicus z Pixabay

Návrhy už loni předložila bývalá koaliční vláda Andreje Babiše (ANO), ale nová pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) je stáhla z projednávání. Vláda argumentuje například tím, že osvobození plynu od DPH by osvobodilo mimo jiné helium do balónků.

Aktuální předlohy z pera poslanců ANO jsou totožné s návrhy Babišovy vlády, liší se jen účinností, sdělila ČTK předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Představitelé hnutí ANO často argumentují tím, že vláda dostane do rozpočtu víc peněz na dani z přidané hodnoty vlivem rostoucích cen. Zastávají názor, že vláda by měla tyto peníze vrátit občanům.

V novele zákona o DPH navrhuje ANO osvobodit dodání plynu a elektřiny od daně, a to od letošního 1. března do 1. března příštího roku. Veřejné rozpočty by tato změna měla stát 2,08 miliardy korun měsíčně. Vláda v tomto případě upozorňuje, že evropská směrnice neumožňuje osvobodit plyn a elektřinu od DPH s nárokem na odpočet daně. „Přijetí návrhu zákona by tedy znamenalo porušení unijního práva a vystavilo by Českou republiku riziku postihu z tohoto titulu,“ varuje vláda.

Zároveň poukazuje na to, že není uvedeno, jaký plyn má být osvobozen. „Z tohoto důvodu by navrhovaná úprava dopadala například i na hélium do zábavných balonků, kyslík do potápěčských bomb, plyn používaný ke konzervaci potravin, pivařský plyn nebo plyny používané u svařování. Navrhovaná úprava tak nedůvodně cílí na širší oblast, než jakou předpokládají ssami předkladatelé,“ stojí v návrhu stanoviska.

Komentář SH: No jo, hlavně aby z toho neměl něco i někdo další. Samozřejmě, že to vymezení je nesmyslné. Ale mohl by se najít lepší argument. Každopádně, odpuštění DPH naposledy bývalý kabinet nastavil tak, že podle advokátů a daňových poradců by ho málokdo dokázal použít bez asistence. Podpora nízkopříjmovým domácnostem musí být jendnoduchá. A poud jde o emisní povolenky – je čas začít v EU minimálně diskutovat o tom, proč se s nimi obchoduje jako s cennými papírem. Protože to vytlačuje jejich cenu do nesmyslných výšin.

V novele zákona o podporovaných zdrojích energie poslanci ANO navrhli, aby bylo vláda mohla osvobodit domácnosti od části regulované ceny elektřiny určené na podporu obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů energie. Vláda ale v návrhu stanoviska uvádí mimo jiné, že zvolila cestu adresných sociálních dávek, kterou považuje za vhodnější. Také uvádí, že návrh zasahuje do veřejné podpory, kterou by musela nejprve posoudit Evropská komise.

S nesouhlasem vlády se zřejmě setká i třetí návrh poslanců ANO, který novelizuje zákon o podmínkách obchodování s emisními povolenkami. Poslanci chtějí, aby část peněz z prodeje povolenek směřovala místo do Modernizačního fondu na zmírnění sociálních dopadů rostoucích cen energií. Opatření má platit dva roky a mohlo by přinést celkově kolem 17 miliard korun.

Vláda však v tomto případě upozorňuje například na to, že emisní povolenky, kterých se zákon týká, se obchodují v aukcích podle předem stanoveného kalendáře. „Tyto povolenky jsou tak nyní součástí celého balíčku povolenek určených pro Modernizační fond pro všechny jeho členy, nejen pro Českou republiku. Navrhovaná změna zákona by tak musela nejdříve vyvolat změnu aukčního kalendáře a její projednání a schválení Evropskou komisí,“ stojí v návrhu stanoviska. Termín pro začátek čerpání peněz z povolenek, tedy letošní březen, na zmírnění dopadů rostoucích cen energií, je podle vlády proto nereálný.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou materiál k projednání poslanci. Není jasné, kdy se jím bude Sněmovna zabývat.