Ruský plyn na rozdíl od ropy nenahradíme

Zatímco případný výpadek ruských ropných dodávek by Česká republika podle analytiků zvládla nahradi, u plynu to možné není. Zcela pokrýt eventuální ztrátu ruského plynu by ale nyní nebylo možné. Zatím se tok obou komodit nezstavil.

Komentář SH: Diverzifikace zdrojů plynu je v evropských energetických strategiích už léta. Jenže se do ní zřejmě nikomu nechtělo investovat. Košile je holt pořád bližší než kabát a když jde o peníze, platí to stonásob. Fantasmagorie, jak přes noc začneme dovážet mnohem větší objemy ze Sahary ještě nedávno některá média zveřejňovala, jako kdyby nešlo o naprostou pitomost. Nebo dokonce že ruskou surovinu nahradí zkapalněný plyn z USA.

Přerušení dodávek ropy by ČR mohla podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora pokrýt pomocí strategických rezerv. Stát má nouzové zásoby na 94,5 dne spotřeby. Zároveň by bylo možné zvýšení objemů od jiných dodavatelů. „Mnohem větší problém představuje plyn. Do konce topné sezony bychom vydrželi. Ale jednoduše přepnout a plně nahradit ruské dodávky není možné, takové množství pohotového plynu není na globálním trhu k dispozici,“ uvedl.

I podle energetického experta a poradce investiční skupiny J&T Michala Šnobra je slabinou ruský plyn, bez kterého se ČR krátkodobě bez rozsáhlých ekonomických následků nedokáže vypořádat. Jak vážná situace případně bude, je nyní těžké komentovat. Jasněji by mohlo být v následujících dnech a týdnech.

Zcela nahradit ruský plyn by trvalo pět let

Dodávky plynu by bylo možné mírně zvýšit z Norska, Alžírska, Libye a Ázerbájdžánu, nebo zvýšením dodávek zkapalněného zemního plynu. „Zcela nahradit dnes z pohledu celkové spotřeby EU dominantní dodávky zemního plynu z Ruska ale nebude možné dříve než za pět let,“ řekl ředitel strategie společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

Alternativní cestou pro zemní plyn by podle Vladimíra Štěpána z poradenské firmy ENAS mohla být trasa přes Bělorusko a Polsko. Mohla by být ale také uzavřena, pokud by Bělorusko přistoupilo na požadavek Ruska při vyhrocení krize. „A potom Nord Stream 1 přes Německo, to je asi třetina potřebné kapacity pro dodávky do střední Evropy. Pak by byly ohroženy i dodávky plynu do ČR, která má zásoby na jeden měsíc při současném počasí,“ uvedl.

V případě dodávek ropy Štěpán upozornil, že pokud by dodávky zastavilo Rusko jako jeden z největších vývozců na světě, ropa může obecně chybět. „Evropa podceňuje situaci. Měla by jednat s Ruskem místo Ukrajiny, ne Spojené státy, ty na krizi vydělávají. Evropa jinak upadne do hluboké recese,“ dodal.

Největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v ČR je společnost RWE Gas Storage. Jejich naplněnost je nyní kolem 20 procent. „Blíží se konec topné sezóny, stav zásob přirozeně klesá do nižších čísel. Aktuální naplněnost je o několik procent nižší, než loni ve stejnou dobu,“ uvedla za společnost Simona Hladíková.

Firma GasNet, která vlastní a provozuje největší plynárenskou distribuční síť v ČR, dnes na twitteru napsala, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nemá nyní bezprostřední vliv na spolehlivé dodávky zemního plynu koncovým spotřebitelům.

Dodávky plynu do ČR jsou stabilní také podle provozovatele českých plynovodů, společnosti Net4Gas. „Obecně v souladu s evropskými a českými dekarbonizačními cíli průběžně připravujeme naši infrastrukturu na přepravu nízkouhlíkových a bezuhlíkových plynů, včetně vodíku,“ doplnil mluvčí firmy Vojtěch Meravý.

V důsledku invaze Ruska na Ukrajinu ekonomové předpokládají další růst cen, který se promítne i do cen eletřiny.