Centrální banka zvýšila sazbu na 20 %, nutí firmy prodávat devizy (aktualizováno)

Ruská centrální banka se snaží všemožně bránit hyperinflaci a podpořit kurz rublu, který se řítí do propasti o desítky procent. Zvýšila proto svoji základní úrokovou sazbu na 20 procent z dosavadních 9,5 procenta. Zároveň nařídila firmám zaměřeným na vývoz, aby 80 % příjmů v cizích měnách měnily na rubly. Ještě předtím de facto znemožnila cizincům prodávat ruské akcie.

Komentář SH: Centrální banka je v pasti. Ať udělá cokoliv, situaci v rukou nemá a naopak brutálně zdraží lidem úvěry ve chváíli, kdy se na ně řítí jedna pohroma za druhou. Znovu se potvrzuje, že sankce spíš než aby přinutili Putina k zastavení bojů, poškodí obyvatele Ruska. Pokud kremelský vládce nevěděl, že to přijde, je blázen. Pokud ano, je o to větší zločinec. Jako klasickému psychopatovi mu nezáleží na vlastní zemi. Kéž by to pochopili ti, kteří mu fandí v domění, že bojuje proti světovému imperialismu. A co západ? Pomůže pak Rusku, představovanému nejen Putinem, oligarchy a generály, ale 144 miliony obyvatel, které se započítají mezi oběti války, s rekonstrukcí? Pokud po případném jaderném útoku na planetě vůbec něco zbyde.

„Vnější podmínky pro ruskou ekonomiku se drasticky změnily,“ uvedla centrální banka. „Zvýšení základní sazby zajistí zvýšení depozitních sazeb na úroveň potřebnou ke kompenzaci zvýšených devalvačních a inflačních rizik. To je nutné k podpoře finanční a cenové stability a k ochraně úspor občanů před znehodnocením.“

Sídlo Ruské centrální banky.  Autor: Ludvig14 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51171038

Centrální banka oznámila už v neděli řadu opatření na podporu domácích trhů s cílem zvládnout šířící se dopady tvrdých západních sankcí. Ty jsou odvetou za invazi Moskvy na Ukrajinu. Zvýšila také škálu cenných papírů, které lze použít jako záruku pro získání půjčky a nařídila účastníkům trhu, aby odmítli nabídky zahraničních klientů na prodej ruských cenných papírů, uvedla agentura Reuters.

Západní spojenci v sobotu zpřísnili sankce vůči Rusku. Přijali opatření k vyřazení velkých ruských bank z globálního platebního systému SWIFT. Zmrazena budou také aktiva ruské centrální banky, což omezí přístup země k jejím zahraničním rezervám.

Ruský rubl v reakci na nové sankce klesl k americkému dolaru téměř o 30 procent na nové minimum. Na začátku obchodování se propadl až na 119 rublů za dolar. V pátek kurz obchodování oficiálně končil na hodnotě kolem 83 rublů za dolar.

Lidé se snaží vybírat dolary

„Nejdůležitější ze všeho je, že západ zmrazil ruské zahraniční rezervy,“ uvedl na twitteru bývalý ruské premiér Michail Kasjanov. „Rubl už není čím podpořit. Zapnou tiskařský lis. Hyperinflace a katastrofa pro ekonomiku nejsou daleko.“

Právě vyhlídky na ekonomickou katastrofu vyděsily v Rusku řadu lidí, kteří se rozhodli zásobit se americkými dolary. „Stál jsem hodinu ve frontě, ale zahraniční měna všude došla, jsou jen rubly,“ řekl agentuře Reuters 28letý programátor Vladimir.

Rusové se také obávají, že jejich platební karty mohou přestat fungovat a že banky mohou omezit výběry hotovosti. „Od čtvrtka všichni běhají od bankomatu k bankomatu, aby si vybrali hotovost. Někteří mají štěstí, jiní ne,“ řekl jeden z obyvatel Petrohradu.