Reuters: Německo, Francie a Itálie dospěly k dohodě ohledně způsobu regulace AI

Foto: Kari Shea na Unsplash

Německo, Francie a Itálie dosáhly dohody ohledně toho, jakým způsobem měla být regulována umělá inteligence (AI). Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na společný dokument těchto zemí, ke kterému získala přístup. Předpokládá se, že dohoda těchto významných zemí EU urychlí regulaci AI na evropské úrovni, píše Reuters.

Komentář SH: Je to trochu překvapivá zpráva, protože na úrovni unie už rámcová dohoda existuje. Pro některé účely se má použití umělé inteligence zcela zakázat, pro jiné omezit. Například se nemá smět používat pro hodnocení lidí, jakési sociální skóre, které chce zavést Čína a jemuž jsme se v poslední době blížili i v Evropě.

Formulace ze zprávy ale naznačují, že regulace má jít proti výrobcům. Rozhodně na tomto poli bude ještě velmi rušno. Kritici totiž poukazují především na to, že AI dokáže napomáhat zločinu. Stejně jako i jiné moderní technologie. Například při krádežích aut se používají poměrně dost. Zneužití pokroku pro zločin prostě nezastavíš, ať děláš, co děláš. Ty tam jsou doby, kdy státy dokázaly ochránit tajemství a využití nejmodernějších vynálezů, byť vzniklých v privátním sektoru. Dnes prý najdete návod na výrobu jaderné bomby s trochou snahy i na internetu.

Evropská komise, Evropský parlament a členské země v Radě EU nyní jednají o přístupu sedmadvacítky k regulaci umělé inteligence. Europoslanci v červnu schválili návrh pravidel pro fungování AI. Jeho cílem je omezení rizik spojených s AI, ale zároveň zajistění využití příležitostí, které tato technologie přináší.

Evropský parlament navrhl, aby byla pravidla pro umělou inteligenci zpočátku závazná pouze pro velké hráče, kteří pocházejí převážně ze Spojených států amerických. Německo, Francie a Itálie nicméně varují, že toto zdánlivé zvýhodnění menších evropských konkurentů by mohlo vést k poklesu jejich důvěryhodnosti. Pravidla by tak podle nich měla být závazná pro všechny, píše Reuters.

Umělá inteligence se v poslední době dostala do centra pozornosti veřejnosti, médií, investorů, regulátorů a politiků. Ve Velké Británii se začátkem tohoto měsíce konal globální summit o bezpečnosti AI, kterého se zúčastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.