Problém: Čína omezí vývoz grafitu! Klíčové suroviny pro baterie!

Foto: CHUTTERSNAP on Unsplash

Čína bude od 1. prosince vyžadovat vývozní povolení pro některé grafitové výrobky z důvodu ochrany národní bezpečnosti. Uvedlo to dnes podle agentury Reuters čínské ministerstvo obchodu. Může to být obrovský problém pro elektromobily. Čína je totiž největším světovým producentem a vývozcem grafitu, který se používá v bateriích pro tento typ aut.

Podle nových omezení bude vyžadovat povolení k vývozu u dvou druhů, včetně syntetického grafitu vysoké čistoty, tvrdosti a pevnosti a grafitu v podobě přírodních plátků a produktů z nich. Právě od toho sysntetického si slibují západní producenti snížení závislosti na Číně, která je v této surovině zcela dominantní a má tak obrovský náskok v ovládnutí trhu s baterimi pro elektromobilitu. Platí to ale i pro ten syntetický. Je tak otázkou, proč teď sama chce omzeit vývoz. Snad podtrhnout západní výrobce, než jejich vývoj pokročí dostatečně dopředu?

Podle analytiků mají nová opatření zajistit domácí dodávky grafitu pro vojenské použití, ale také právě pro domácí výrobu baterií. S rostoucím prodejem elektromobilů se jejich výrobci předhánějí v zajišťování dostatečných dodávek surovin, hrozí ale, že jich bude nedostatek. Zatím však není jasné, jak velký dopad budou mít nová opatření v krátkodobém výhledu, protože neznamenají zákaz vývozu, jen jeho kontrolu.

Omezení jsou podobná těm, která Čína zavedla od 1. srpna pro dva kovy potřebné pro výrobu čipů – gallium a germanium. Omezení v posledních měsících snížila vývoz těchto kovů z Číny.

Podle celních údajů Číny patří mezi hlavní odběratele jejího grafitu Japonsko, Indie, Jižní Korea a Spojené státy. Čína v posledních letech snížila těžbu přírodního grafitu kvůli ochraně životního prostředí a od roku 2021 zvýšila produkci syntetické verze. Syntetický se nyní na celkové čínské produkci podílí 70 procenty, uvedla konzultační společnost Mysteel.

Čína zavádí omezení ve stejné době, kdy zahraniční vlády zvyšují tlak na její společnosti kvůli jejich průmyslovým praktikám. Evropská unie zvažuje cla na elektromobily vyrobené v Číně kvůli podezření, že využívají nepoctivých výhod ze subvencí. Americká vláda tento týden rozšířila omezení přístupu čínských firem k polovodičům, včetně zákazu prodeje pokročilejších čipů pro umělou inteligenci vyráběných společností Nvidia.