Poláci zvedli sazby, Fed naznačuje, že zrychlí

Boj s inflací pomalu zrychluje i mimo hranice Česka. Polská centrální banka (NBP) už v pondělí počtvrté od loňského října zvedla sazby, tentokrát o půl procentního bodu na 2,25 procenta. Ještě zajímavější je informace, že Fed zvažuje dřívější a rychlejí zdražení peněz, než avizoval.

Polská centrální banka zvýšila sazby od října už počtvrté. Její představitelé naznačili, že letos může následovat další zvyšování. „Rozhodnutí Rady v nadcházejících měsících budou i nadále zaměřena na snížení inflace na úroveň odpovídající inflačnímu cíli NBP ve střednědobém horizontu,“ uvedla bankovní Rada pro měnovou politiku. Inflační cíl NBP činí  2,5 % plus mínus jeden procentní bod.

Největší ekonomika ve střední Evropě v kategorii rozvíjejících se trhů se potýká s nejvyšší inflací za více než 20 let. Za prosinec nejspíš přesáhne osm procent. Podle guvernéra Adama Glapińského centrální banka nyní očekává, že v červnu dosáhne vrcholu 8,3 procenta.

Kromě Polska a Česka zvyšuje sazby i nedaleké Maďarsko, které se rovněž dostalo na 2,5 %. Z Visegrádu pouze Slovensko je součástí eurozóny, takže nemá vlastní měnovou politiku.

Zajímavá informace včera přišla z USA. A sice, že tamní centrální banka Fed podle zápisu z prosincového zasedání možná bude úroky zvyšovat dříve a rychleji, než avizovala. Zatím očekávala trojí zvýšení v letošním roce. Zároveň, že do března ukončí nákupy dluhopisů.

„Účastníci všeobecně poukazovali na to, že vzhledem k jejich individuálním výhledům pro ekonomiku, trh práce a inflaci by se mohlo stát oprávněným zvyšovat základní sazbu dříve nebo rychlejším tempem,“ píše se v zápisu. Zápis rovněž uvádí, že podle některých představitelů by měl Fed relativně brzy po zahájení zvyšování úroku začít snižovat objem dluhopisů ve svém vlastnictví.

Americké akcie reagovaly na zprávu poklesem.