Macron vyzval Evropu k vytvoření společného dluhu na investice

Ilustrační foto: Markus Spiske z Pixabay

Francouzský prezident Emmanuel Macron na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu vyzval evropské země k vytvoření společného dluhu, který by pokryl investice do velkých priorit budoucnosti. Podobně se Evropa zachovala v reakci na pandemii covidu-19. Macron také žádal posílení spolupráce s cílem prohloubit unii kapitálových trhů, uvedla agentura AFP.

„Potřebujeme více evropských veřejných investic. Možná jich dosáhneme tím, že se znovu odvážíme vydávání eurobondů“, prohlásil Macron. Rok 2024, kdy se konají volby do Evropského parlamentu, bude podle něj „klíčovým rokem“.

Macron volal také po pevnější finanční integraci evropského bloku a avizoval, že pokud se na takovém kroku neshodne všech 27 členů Evropské unie, tak je Francie připravena těsnější spolupráci tlačit i v užším okruhu partnerů.

Komentář SH:

Jednou z velkých priorit budoucnosti EU by mělo být snižování státního zadlužování. Také prezident Macron nezmínil, kdo by měl být v onom užším okruhu partnerů. Lze se domnívat, že členské státy eurozóny. Celkově jejich zadlužení na hrubém domácím produktu přesahuje 91 procento. Maastrichtská pravidla již dávno neplatí. To jen potvrzuje, že euro se stává krajně nestabilní a nedůvěryhodnou měnou. A v neposlední řadě: co jsou podle Macrona ty velké priority budoucnosti? Dekarbonizace, deindustrializace, nebo pilotovaný let na Mars?

„Náš kontinent disponuje velkým množstvím úspor. Tyto úspory jsou však špatně rozděleny. Neplynou do správných zeměpisných oblastí, neplynou do správných odvětví,“ prohlásil Macron podle agentury AFP. Před vstupem do sálu řekl novinářům, že na plénu hodlá propagovat Francii, její přitažlivost pro investory a její úspěchy na poli ekonomických reforem.

Agentura Reuters z Macronova projevu vybrala apel na další pomoc Ukrajině v jejím boji proti ruskému agresorovi, bez ohledu na výsledky letošních prezidentských voleb ve Spojených státech. Američané budou nového prezidenta vybírat v listopadu, podle současných preferencí a odhadů by proti sobě mohli opět stanout Joe Biden a Donald Trump.