Hypoteční trh se jen zvolna vrací k normálu

Ilustrační foto: Pexels z Pixabay

Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliardy korun. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v září téměř o 90 % vyšší a meziroční dynamika tak výrazně zrychlila. Důvodem je, že údaje se již srovnávají s velmi nízkými hodnotami druhé poloviny minulého roku. Ve srovnání s letošním srpnem objem poskytnutých hypoték poklesl o 3,5 procenta. Ve své pravidelné zprávě to uvádí Hypomonitor České bankovní asociace.

Objemy poskytnutých hypoték bývají silně ovlivněny daným měsícem v roce, po očištění o tento vliv by objem poskytnutých hypoték mírně vzrostl. Hodnoty posledních měsíců sice naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, oproti minulosti však zůstává nadále utlumený. Úrokové sazby v září pokračovaly v poklesu a dostaly se blíže k hranici 5,7 %, což je nejnižší hodnota za poslední rok. Tržní úrokové sazby zůstávají rozkolísané, jejich průměrná hodnota v září oproti srpnu mírně vzrostla, po rychlém růstu koncem září však tyto sazby v průběhu října opět poklesly a jsou na podobné úrovni jako před měsícem, konstatuje Hypomonitor.

„Samo toto srovnání je zavádějící. Loni se vše totálně sesypalo, krize potkávala krizi, nic se neprodávalo, nic se nekupovalo, vše se brutálně zdražovalo, hypotéky se neschvalovaly. Podle mě se to nedá srovnávat a je to až zavádějící číslo. Podobně jako mluvit o poklesu úrokové sazby, když ten pokles je o 2 setiny procentního bodu. Minulý rok bude patřit mezi ty, kdy byl pokles poptávky po nemovitostech a tedy i jejich financování jeden z nejhlubších. Proto se nyní zdá, že realitní a hypoteční trh prudce roste, ale on se vlastně jen pomalu vrací někam, kde byl a kde se čekal růst a přitom přišel propad,“ hodnotí statistiku Hypomonitoru Lukáš Kaňok, ředitel sekce Finance společnosti Kalkulátor.cz. „Zároveň se dalo očekávat, že ‚nezájem‘ kupujících nevydrží dlouho a obchodování se znovu začne rozjíždět. Navíc je stále dost žadatelů, kteří mají předschválenou hypotéku za dříve nabízené (a dnes velmi atraktivní) podmínky a ti, protože vidí, že nedošlo k žádnému avizovanému prudkému zlevnění nemovitostí, začínají zase kupovat. Tím se celý trh začíná znovu hýbat, opět se více nabízí, což vede lidi k tomu, aby situaci více řešili a i kupovali. To je spojeno se žádostmi o hypotéky a s nabídkami bank na ‚výhodnější‘ úrokovou sazbu u delších fixací, kde se ale dá spekulovat o tom, jestli se vše nevrátí do normálu a nebude pak tato dlouhodobá fixovaná sazba vlastně dost vysoká.“

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 11,3 mld. Kč po srpnových 11,5 miliardy korun. Jde tak o mírný meziměsíční pokles o 1,3 procenta. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 2,3 mld. Kč oproti 2,6 mld. Kč o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték se v září také mírně snížil na 3,5 tisíce, stále však zůstal nad průměrným měsíčním počtem letošního roku, který lehce přesahuje hranici 3 tisíc. Nadále se však jedná o nízký počet ve srovnání s rokem 2020, kdy se průměrný měsíční počet nových hypoték pohyboval kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Pozorujeme mírný růst hypoték čerpaných na malometrážní byty. Aktuálně byty 1+kk a 2+kk představují zhruba dvě třetiny z bytů, na něž naši klienti čerpají nové hypotéky. Specificky pozorujeme růst zájmu zejména o byty 1+kk, které ještě před 5 lety tvořily zhruba pětinu z nových hypoték, zatímco dnes je již zhruba každá třetí nová hypotéka poskytnuta právě na byty 1+kk,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny. 

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v září dále mírně poklesla na 5,74 procenta. Zůstává tak nejnižší od července minulého roku, tj. za poslední rok. Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby v posledních měsících také mírně klesají, stále se však drží v průměru mírně nad 6% hranicí, kde se pohybují již více než rok. Stále častěji lze najít nabídkové sazby pohybující se i pod 6% úrovní. Hypoteční sazby tedy zůstávají mezi nejvyššími za posledních 20 let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách.

„České domácnosti reagují pozitivně na mírný pokles úrokových sazeb a vnímají i meziročně nižší ceny nemovitostí a jejich širší nabídku. Na rostoucí poptávce klientů po úvěrech na bydlení se také příznivě projevuje zklidnění ekonomického prostředí a odložená poptávka po nemovitostech. Češi stále dávají přednost vlastnímu bydlení oproti nájemnímu, a i proto je jasné, že případné další snižování úrokových sazeb by poptávku po financování vlastního bydlení ještě akcelerovalo,“ říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.