Hladík není proti výstavbě dostupného bydlení na zemědělské půdě

krajina,obec,ekologie. jef

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) není proti výstavbě dostupného nájemního bydlení na zemědělské půdě, stavět by na ní ale měly obce, nikoli soukromí developeři. Hladík to řekl v rozhovoru s ČTK. Vládní novelu omezující výstavbu na nejkvalitnější zemědělské půdě v pátek schválila Sněmovna. Právnické osoby, tedy právě soukromí developeři, mohou za určitých podmínek na stavbu dostupného bydlení získat i státní dotaci.

„Když už se má stavět na zemědělském půdním fondu, tak to má být pro bydlení a je tisíckrát lepší, když zde budou stavět obce než soukromý development. Nechci, aby takovouto půdu skoupili soukromníci a stavěli zde bytovou výstavbu. Je odpovědností obce, jak si uzpůsobí územní plán. Ať samosprávy staví dostupné bydlení tam, kde umí a kde mohou, jestli nemají jiné pozemky, tak ať staví na zemědělském půdním fondu,“ řekl Hladík.

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy Sněmovna v pátek schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Podle vládní novely by na těchto pozemcích nesměly do budoucna vznikat velká nákupní a logistická centra s rozlohou nad jeden hektar ani standardní fotovoltaické elektrárny. Sněmovna stanovila ze zákazu výjimky třeba pro projekty navazující na veřejnou dopravní infrastrukturu, jako jsou čerpací stanice pohonných hmot a překladiště u železnic.

Zemědělská půda je na většině z 201 pozemků, které stát vyčlenil pro obce na výstavbu dostupného bydlení. Celkově mají rozlohu zhruba 73 hektary, obce je mohu získat bezplatně. Jeden z největších vyčleněných pozemků, na kterém by eventuálně mohly vzniknout byty, se nachází v Mostě. Je velký zhruba 31 000 metrů čtverečních a v katastru nemovitostí je veden jako ovocný sad.

Podle Hladíka není věcí státu vstupovat do rozhodování obcí, a pokud obec pozemek nebude chtít využít, tak o převedení nemusí žádat. Mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová uvedla, že stát pozemky vyhodnotil jako nepotřebné a vzhledem k tomu, že počet vhodných pozemků na bydlení každý rok klesá, tak je pro jistotu sám do rezervy vložil ještě před tím, než o ně obce požádají.

Investice na výstavbu nájemních bytů s nižším než srovnatelným obvyklým místním nájemným jsou součástí programu ministerstva pro místní rozvoj s názvem Dostupné bydlení, který provozuje Státní fond podpory investic. Podporu bude možné využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. O dotaci mohou vedle obcí, státních organizací a církví žádat například právnické osoby, tedy developeři. Někteří z nich se na letošním Setkání lídrů developmentu shodli, že je systém dobře nastavený, je ale mimo jiné třeba dbát na efektivitu výstavby a projekty musí být pro soukromé investory výnosné.