VW podle zaměstnanců chce zavřít hned tři závody

Foto: sgcdesignco na Unsplash

Vedení Volkswagenu plánuje podle zaměstnanců uzavřít nejméně tři německé závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Uvedl to web Handelbslatt.

Šéfka generální podnikové rady Daniela Cavallo to podle něj v pondělí oznámila zaměstnancům VW ve Wolfsburgu. Představenstvo také podle ní plánuje zmenšit všechny zbývající závody v zemi. OVlviněny mají být všechny.

V plánu má být u snížení mezd. Handelsblatt o těchto záměrech informoval již v neděli, nyní se podle všeho jeho informace potvrdily. Podle CNBC má jít o 10 % snížení a zmrazení mezd na dva následující roky, tedy 2025 a 2026.

Volkswagen se potýká se závažnými potížemi, podle jedněch pzovatelů proto, že nezvlád lpřechod na elektormobilitu, podle jiných proto, že poklesky jeho prodeje v Číně, kde doposud dominoval. Jimi totiž měl korigovat již dřívejší ztráty pozic v západním světě.

Přitom je stále jedním ze dvou největších světových producentů aut vedle Toyoty, byť ta ho nedávo přeskočila. Střídání v čele je ale mezi těmito dvěma obry, za nimiž zůstávají další (BMW, Mercedes, Ford…) s odstupem, běžné. Do koncernu patří i Škoda Auto.