Zemí s nejvyšším ratingem u všech tří renomovaných agentur už je jen devět

Ilustrační foto: Dan z Pixabay.

Ve světě je v současné době pouze 9 států, které mají nejvyšší rating u všech tří renomovaných ratingových agentur. Investoři k nim teď podle analytiků upínají větší pozornost v očekávání, že úterní snížení hlavního ratingu Spojených států amerických od agentury Fitch Ratings bude mít dopady na ceny amerických aktiv. Zásadní změny ale neočekávají.

Na seznamu zemí s nejvyšším hodnocením úvěrové spolehlivosti u ratingových agentur Moody’s Investors Service, Fitch Ratings a S&P Global Ratings jsou Německo, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Norsko, Švýcarsko, Lucembursko, Austrálie a Singapur, napsala agentura Bloomberg. Ve světě existuje více ratingových agentur, pouze tyto tři jsou ale považovány za směrodatné.

Spojené státy americké na seznamu premiantů nejsou už 12 let, protože v roce 2011 jim nejvyšší rating na stupni AAA odebrala agentura S&P Global Ratings, která tehdy ještě používala název Standard & Poor’s. Nejvyšší rating tak USA zůstává pouze u agentury Moody’s. Kanada má nejvyšší rating u dvou z těchto tří agentur.

Fitch v úterý oznámila, že Spojeným státům odebírá nejvyšší rating kvůli očekávanému zhoršení fiskální situace a rostoucímu dluhovému zatížení vlády po opakovaných patových situacích ohledně limitu pro zadlužení. Podle společnosti Berenberg Capital Markets je zatím předčasné se domnívat, že by se ratingové agentury mohly zaměřit i na zbývající země, které mají zatím nejvyšší rating.

„Každá země je jiná, má svůj vlastní model růstu – vlastní strukturu daní a výdajů, takže to nenaznačuje žádnou nákazu pro ostatní země,“ řekl v televizi Bloomberg hlavní ekonom společnosti Berenberg Mickey Levy. „Žádná země, která je tak silná jako Spojené státy, tím nebyla ovlivněna.“

Podle bývalého obchodníka Kevina Muira, který nyní píše zpravodaj MacroTourist, jsou americké cenné papíry v globální finanční komunitě nadměrně zastoupeny. Snížení ratingu by tudíž podle něj mohlo vést k tomu, že někteří investoři část amerických cenných papírů odprodají a naopak zvýší zastoupení jiných zemí. Ostatní účastníci trhu ale názor na USA nezmění.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory a ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

„Je Kanada z hlediska schopnosti splácet své závazky skutečně lepší než Spojené státy? Nebo Lucembursko?“ napsal Muir. „Spojené státy jsou dominantní světovou mocností a jistě udělaly několik neuvážených věcí, jako například mávání pistolí a vyhrožování, že platební neschopností zastřelí svůj vlastní finanční systém. Ale všichni víme, že nakonec své účty zaplatí.“