Zamíří benzín nad 40 Kč? Ropa stále zdražuje a obavy o další vývoj sílí

Foto: Marek Studzinski na Unsplash

Sotva si řidiči a dopravci oddychli od rekordních cen pohonných hmot, jsou tu znova. Ropa zdražuje a hrozí, že bude i dál.

Včera ropa opět zdražila a přiblížila se svým desetiměsíčním maximům. Napomáhá tomu výhled Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), který předpovídá silný růst celosvětové poptávky letos a i v roce 2024. Hlavní ekonomiky podle něj vykazují větší sílu, než se očekávalo.

To je ale jen jedna stránka věci Saudská Arábie se totiž již dříve dohodla s Ruskem na omezení těžby a minulý týden obě strany dohodu prodloužily. Tento způsob šponování cen je poměrně obyvklý, ať již na úrovni zemí OPEC nebo OPEC+, tedy i s Ruskem.

Hrozí nebývalé čerpání z rezerv?

Jak napsal na bývalý Twitter (nyní X) analytik Lukáš Kovanda: „Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007. I čeští motoristé se budou skládat Cristianu Ronaldovi na gáži a Rusům na zbraně i od Kima.“

Deficit podle něj může přesáhnout tři miliony barelů denně. „Znamenal by, že by jednotlivé země musely v nebývalé míře čerpat ze svých ropných rezerv,“ napsal.

Tweet vyvolal poměrně silnou reakci od bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera. Ten vidí problém v nedostatečné garanci podmínek pro těžbu z břidličných podloží: „Promiň, ale stěžejní důvod je několik let trvající neschopnost/neochota Demokratů garantovat těžbě z břidlice podmínky na dál, spojená s neochotou EU umožnit těžbu na kontinentu, kde je toho víc než v USA.“

Je pravda, že v Evropě se do těžby z břidličných ložisek nikdo moc nehrne. Neustále se totiž hlavně u plynu spekuluje o vážných ekologických důsledcích této těžby. Přičemž debata je poměrně vyostřená a obě strany – zastánci a odpůrci – tvrdí naprostý opak. Opíraje se o tvrdá data, která si ale navzájem vylučují a popírají.

Cena benzínu nad 40 Kč?

„Je tudíž zřejmě jen otázkou, kdy se průměrná cena benzínu u českých čerpacích stanic vrátí nad 40 korun za litr. Včera ji od této hranice dělilo jen dvanáct haléřů. Benzín v ČR je tak nejdražší od loňského listopadu,“ uvedl Kovanda. Nafta už leckde na 40 korunami je, což souvisí i s návratem ke spotřební dani. Co bude dál nikdo netuší, neboť stačí jedno rozhodnutí OPEC, vyměněné za nějaký ústupek někoho mocného a vše bdue jinak. Ale spíš to vypadá na černější scénář.

Severomořský Brent se krátce po 18:00 středoevropského letního času prodával zhruba za 92,30 dolaru za barel a vykazoval růst o 1,8 %. Americká lehká ropa WTI si připisovala 2,2 % a prodávala se asi za 89,20 USD za barel.

Včerejší ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICEBrentlistopad92,3090,64
New York – NYMEXWTIříjen89,1987,29