Vlna stávek v Německu teď míří na letiště

A320. Ilustrační foto: Pixabay

Na opakovanou stávku na železnici zřejmě naváže další na letišti. Odborový svaz Verdi k ní vyzval pozemní personál společnosti Lufthansa na letištích v Berlíně, Mnichově či Hamburku. Informuje o tom agentura DPA. Prostest je plánován na tuto středu a měl by se dotknout i Frankfurtu nad Mohanem a
Düsseldorfu.

„Vzhledem k tomu, že je do výstražné stávky povolán veškerý pozemní personál od údržby až po odbavení cestujících a letadel, je pravděpodobné, že bude zrušeno a zpozdí se větší množství letů,“ napsal Verdi v prohlášení.

Odborový svaz chce stávkou zvýšit tlak na Lufthansu při vyjednávání o platech pro jejích zhruba 25.000 zaměstnanců z řad pozemního personálu. Přitom již od včerejška stávkují piloti společnosti Discover, která je dceřinou společností Lufthansy.

Aerolinky Discover vznikly v roce 2021 a zaměřují se na dovolenkové destinace ve Středomoří, Severní Americe, Africe a Karibiku. Jejich lety jsou odbavovány z Frankfurtu nad Mohanem a z Mnichova. Letecká společnost provozuje 24 strojů Airbus A320 a A330. Včera byly zrušeny například lety z Frankfurtu na Kanárské ostrovy a do Spojených států. Lety z Mnichova zatím zajištuje Lufthansa.

Ke stávce piloty vyzvala odborová organizace Vereinigung Cockpit, která se vedení společnosti snaží přimět, aby uzavřelo s personálem první kolektivní smlouvu. Samotná Lufthansa je nějvětší leteckým dopravcem. Patří pod ní například i Swiss International Air Lines, Brussels Airlines a další dopravci.

Podle Wikipedie patří k největším na světě, i když v posledních letech svět letecké dopravy ovládají aerolinky z Asie.

Na konci loňského a začátku letošního roku opakovaně ochromila dopravu v Německu stávka na železnici a blokády některcýh silničních tahů ze strany zemědělců. Letiště jsou tedy další místem, kam se nespokojenost zaměstnanců rozrůstá.