Vklady obyvatel v bankách stouply nad tři biliony korun

Vklady obyvatel v bankách v srpnu překonaly 3 biliony korun. Podle statistiky České národní banky v srpnu stouply o 9,3 miliardy Kč. ČTK o tom informovala Česká bankovní asociace. Úspory jsou podle ní v populaci rozloženy velmi nerovnoměrně.

Důvodem výrazného růstu vkladů v českých bankách je mimo jiné to, že lidé v minulých lockdownech nepřišli o práci a o příjem, protože byli zachraňováni, ale neměli peníze kde utrácet, řekl ČTK analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba. Navíc jsou podle něj porušeny dodavatelské řetězce. Lidé tak mají přetlak peněz, ale neutrácí je tolik, jak by se čekalo, protože vše kvůli inflaci zdražilo, podotkl.

Úvěry obyvatelstvu rostou zejména díky čilé poptávce po hypotékách. Celkově půjčky meziměsíčně stouply o 18,7 mld. Kč, tedy dvojnásobně rychleji než vklady. Saldo tak meziměsíčně kleslo z 1133 mld. Kč na 1123 miliardy korun.

Živnostníci, evidovaní ve statistikách jako separátní kategorie, v podstatě drželi svoje úvěry v bankách na nezměněné úrovni, řekl poradce asociace Miroslav Zámečník. Opět ale výrazněji zvedli úložky o 2,4 mld. Kč, což se promítlo i do nárůstu salda na 137,6 miliardy korun. To bylo poprvé zaznamenáno před 20 lety a v podstatě kontinuálně roste, dodal Zámečník.
Oživení ekonomiky se podle něj pozná na výrazném růstu poptávky firem po úvěrech, a naopak snižování hotovosti na účtech v bankách, neboť investiční projekty nabízejí podstatně lepší zhodnocení peněz.

Od jara však přicházejí smíšené signály. V srpnu například firemní úvěry na provozní účely a investice stouply o solidních 12,3 miliardy korun. Zároveň ale na vkladových účtech přibylo 17,6 mld. Kč a kladné podnikové saldo tak v srpnu stouplo ze 115,1 na 120,3 miliardy korun. Přitom existence kladného salda, kdy firmy mají v bankách prostředků uloženo víc, než si na úvěrech vzaly, je nový fenomén, který se poprvé za existenci novodobé ČR objevil loni v červenci, upozornil Zámečník.

„Růst vkladů i úvěrů v českých bankách ukazuje na dlouhodobý trend oživování ekonomiky i přes sérii lockdownů. Lidé nechtějí kvůli inflaci své volné prostředky nechávat na běžných účtech,“ vysvětlil investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka  partneři. Zvýšení sazeb ČNB zpomalí podle něj ekonomiku zřejmě jen mírně, chuť investovat a utrácet peníze se tím nesníží.

Nadále příznivý je vývoj u problematických úvěrů, byť se značnými rozdíly mezi obory. Podíl nevýkonných podnikových úvěrů stagnuje tři měsíce za sebou na hladině 4,2 %, což je hluboko pod 9 % z prosince 2010. Ještě podstatně lepší je platební morálka u domácností s hypotékou, kde je podíl problematických úvěrů 0,85 procenta. To je nejméně v letošním roce a na dohled historických minim (0,8 procenta). Kvalita portfolií v Česku působících bank tak potvrdila, že patří nadále mezi nejlepší v Evropě, uzavřel Zámečník.