Většina Čechů očekává rychlejší růst cen než příjmů

Foto: Miloslav Hamřík from Pixabay

Většina Čechů očekává, že ceny letos porostou rychleji než příjmy lidí. Téměř polovina se zároveň obává, že inflace letos bude vyšší než v loňském roce. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos. Podle hospodářských predikcí odborných institucí by přitom inflace měla letos výrazně zvolnit z loňských 10,7 procenta a reálné mzdy by se po dvou letech poklesu měly znovu zvýšit.

V průzkumu 80,6 % dotázaných uvedlo, že považuje za pravděpodobné, že ceny porostou rychleji než příjmy lidí. O rychlejším zdražování jsou víc přesvědčeny ženy, očekává ho 85,7 procenta z nich. U mužů je to 75,9 procenta. Podle průzkumu se také 49,1 % respondentů domnívá, že letošní inflace přesáhne loňskou, opačného názoru je 45,1 procenta. Rovněž v očekávání inflace jsou ženy pesimističtější než muži, když překonání loňské hodnoty předpokládá 59 % žen a 40,1 procenta mužů.

Odborné instituce ale naopak čekají výrazný pokles inflace, a to už od ledna. Podle čtvrteční hospodářské predikce ministerstva financí by letos průměrná inflace měla být 3,1 %, po většinu roku by se měla pohybovat pod 3 procenty. Zatím poslední prognóza České národní banky (ČNB) z listopadu očekává letos průměrnou inflaci 2,6 procenta. Nominální mzdy by měly podle obou institucí růst rychleji než inflace, takže se po dvou letech obnoví i růst reálných mezd. Ministerstvo financí ho odhaduje na 3,2 procenta.

Lidé v průzkumu také uvedli, že letos očekávají zvýšení nezaměstnanosti, tento názor zastává 70,1 % dotázaných. Růst nezaměstnanosti předpokládají i prognózy ministerstva financí a ČNB, stejně jako ekonomičtí analytici. Podle nich ale míra nezaměstnanosti nadále zůstane na jedné z nejnižších úrovní v Evropské unii a firmy i nadále budou mít problémy s obsazením volných míst.

V hodnocení loňského roku se 74,7 % lidí domnívá, že byl pro Českou republiku špatný. Z osobního pohledu ale hodnotí Češi loňský rok výrazně lépe, za špatný ho považuje 43,3 % respondentů a opačného názoru je 56,6 procenta. V hodnocení se shodují obě pohlaví i všechny věkové skupiny. Do letošního roku hledí lidé s optimismem, když 70 % očekává, že pro ně bude lepší než loňský. Nejvíc optimistů je ve věkové skupině mezi 27 a 35 lety, kde zlepšení předpokládá 78,6 procenta lidí. Nejméně lidí má dobré vyhlídky do budoucna ve skupině mezi 54 a 65 lety, lepší rok letos očekává 63,2 procenta z nich.

Průzkum se uskutečnil letos v lednu na reprezentativním vzorku 1028 respondentů ve věku 18 až 65 let.