Ústavní soud Německu zablokoval peníze v klimafondu. Hrozí dopad do rozpočtu

Braniborská brána. Fotka: Brigitte Werner z Pixabay

Německá vláda nemůže využít 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč) v klimatickém fondu, které byly půjčeny pro rozpočet v roce 2021, ale zůstaly nevyužity. Dnes o tom rozhodl Spolkový ústavní soud v Karlsruhe, který převod financí označil za neplatný, protože byl v rozporu s německou ústavou.

Rozhodnutí je ranou pro vládu sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze, které nyní hrozí, že bude muset kvůli chybějícím penězům zvýšit rozpočtový schodek. Scholz v prohlášení uvedl, že rozsudek může mít dopad na rozpočet a že vláda nyní pro fond připravuje nový ekonomický plán. Německo fond zřídilo k podpoře přechodu na bezuhlíkové hospodářství.

„Verdikt znamená, že objem klimatického fondu se sníží o 60 miliard eur. Pokud kvůli tomu nebude možné splnit už přijaté závazky, musejí to rozpočtoví zákonodárci kompenzovat jiným způsobem,“ uvedl soud.

nebude možné splnit už přijaté závazky

Komentář SH: Německé veřejné finance patří v Evropě k těm spíše zdravějším. V minulosti země měla velké schodky, ovšem před covidem je významně snižovala. Poté dluh zase narostl, aby se situace opět stabilizovala. Ovšem 60 miliard eur je opravdu hodně. Jde o více než 13 % plánovaných výdajů na příští rok. A to ještě ve chvíli, kdy se vláda rozhodla podpořit desítkami miliard tamní ekonomiku snížením daní u energií a dotacemi vybraným firmám.

Zmíněných 60 miliard eur bylo původně součástí schváleného zadlužení pro rozpočet roku 2021 k vyrovnání následků pandemie covidu-19. Peníze ale Německo nevyužilo. Scholzova vláda se proto rozhodla sumu převést do klimatického fondu, což ale opoziční konzervativní unie CDU/CSU zažalovala, neboť to považovala za obcházení dluhové brzdy. Opozice k tomu tehdy uvedla, že problémem není fakt, že vypůjčené peníze dostal klimatický fond, ale právě rozpočtové opatření ministra financí Christiana Lindnera, který zmocnění k půjčce využil ke zcela jinému účelu.

Německá pobočka ekologické organizace Greenpeace se obává, že na rozhodnutí soudu doplatí ochrana životního prostředí. Její šéf Martin Kaiser odpovědnost připsal spolkové vládě. „To, že vládní koalice chtěla přestavbu na klimaticky neutrální hospodářství zaplatit finančně-politickými triky, se vymstilo,“ řekl. Kancléř nyní podle něj musí zajistit ve veřejném rozpočtu dostatek peněz pro ochranu klimatu.

Katja Mastová z vedení poslanecké frakce vládní sociální demokracie (SPD) dnes podle agentury DPA řekla, že rozsudek nebude mít prozatím žádný přímý dopad na harmonogram schvalování rozpočtu na rok 2024. Poznamenala, že frakce SPD a frakce koaličních Zelených a svobodných liberálních demokratů (FDP) jsou na nový scénář připraveny. Podrobnosti nesdělila.

Ve společném prohlášení s liberálem Lindnerem a ministrem hospodářství za Zelené Robertem Habeckem kancléř Scholz prohlásil, že vláda rozhodnutí soudu respektuje. „Rozsudek může mít dopad na rozpočtovou praxi spolkové vlády a spolkových zemí,“ řekl kancléř. Dodal, že vláda nyní pro klimatický fond rychle zpracuje nový hospodářský plán.

Dnešní verdikt je výsledkem hlavního řízení. Už loni v prosinci ústavní soud předběžně vládě povolil peníze v klimatickém fondu používat, zdůraznil ale, že toto předběžné opatření nijak nezohledňuje následné rozhodnutí v hlavním řízení.