Úsporný energetický tarif pro domácnosti vláda připraví v průběhu několika týdnů

Úsporný energetický tarif, který by měl domácnostem ulevit od drahé elektřiny a plynu, vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) připraví v průběhu několika týdnů. Bude se jednat o soubor opatření. Fiala to řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Zároveň uvedl, že vláda postupně zavádí drobnější i významnější změny, které dohromady občanům pomáhají zvládnout prudký nárůst cen.

„Víme, že je (v opatřeních) potřeba jít dál, proto připravujeme úsporný tarif, kterým chceme lidem pomoci. Chceme ho ale připravit dobře,“ uvedl Fiala. Zopakoval, že kabinet nechal vytvořit web Deštník proti drahotě, který je průběžně aktualizován a lidé na něm podle jednotlivých cílových skupin najdou zavedená opatření a postup, jak na ně dosáhnout.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje podle svého šéfa Jozefa Síkely (za STAN) na tarifu, jehož základem bude zajistit domácnostem slevu na určitou část spotřeby energií, a tím je i motivovat k energetickým úsporám. Tarif by měl být platný pro elektřinu i plyn, lidé by mohli mít část spotřeby levnější o 15 až 20 procent. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc Síkela odhaduje mezi 16 až 24 miliardami korun, uvedl minulý týden. V rozhovoru pro Právo doplnil, že tarif by mohl platit od září či října, minimálně půl roku.

Elektřina v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zdražila o 30,1 procenta, cena plynu stoupla proti čtvrtému měsíci loňského roku o 44,2 procenta.