Švédské gangy prý už pronikají do Norska, to žádá o pomoc

Stockholm je prý nejkrásněji položenou metropolí sěta. Jeho obyvatele však sužuje strach. Foto: Jon Flobrant na Unsplash

Švédsko, kdysi vyhlášené tím, že tam lidé nezamykali domovy ani automobily, sužují zločinecké gangy. Pronikají i do Norska, jež o žádá o mezinárodní pomoc. Několik švédských zločinců gangů je nyní podezřelých, že se usadili v sousední zemi, uvedl populární švédský web Aftonbladet.

Podle něj už Norsko požádalo o mezinárodní pomoc. „Víme, že jsou zapojeni do násilných misí,“ napsala podle webu Åste Dahle Sundet tisková mluvčí norského Kriposu. Jde o zvláštní oddělení norské policejní služby, zaměřené na organizovaný a nebezpečný zločin.

V této souvislosti se hovoří například o síti Foxtrot. Zaměřené mimo jiné na obchod s drogami. Podle informací od Kriposu také může docházet ke spolupráci mezi norskými a švédskými zločinci.

Novinky.cz napsaly, že samotné Švédsko hlásí rekordní počet vražd a chce do boje s organizovaným zločinem zapojit armádu. V září prý bylo zavražděno rekordních 12 lidí.

České ministerstvo zahraničních věcí vydalo 18. srpna varování před vysokým rizikem teroristických útoků v zemi na severu. „Švédské bezpečnostní služby 17. srpna 2023 zvýšily úroveň teroristické hrozby ze stupně 3 (zvýšená) na stupeň 4 (vysoká),“ uvedlo.
„Důvodem je dlouhodobě zhoršená bezpečnostní situace ve Švédsku, která souvisí zejména s opakovanými případy pálení koránu. Švédské bezpečnostní služby odhadují, že hrozba bude přetrvávat delší dobu a že se týká celého Švédska,“ varovalo na svých stránkách.

Zatímco tato zpráva se týká terorismu, teď se hovoří hlavně o zločinu. Hovoří se dokonce o válce gangů, která zasahuje i nevinné svědky. Například ženu, která zemřela při výbuchu v sousedství domu, kde bydlel muž podezřívaný za napojení na jeden z gangů. Další byli svědky střelby na fotbalovém hřišti. Často se píše o tom, že součástí gangů jsou i velmi mladí, nedospělí lidé.

Běžnými se staly bombové útoky, počítané na desítky ročně. Naštěstí většinou v opuštěných domech a bez obětí, jen jako výstraha „konkurenci.“ Část politického spektra tento problém spojuje s masivní imigrací. Projevilo se to i v posledních volbách, kde Švédští demokraté, spojovaní němkterými politology a novináři s neonacistickou scénou, skončili na druhém místě.