Orbán nakonec podpoří 50 miliard pro Ukrajinu

Galerie u obřího ukrajinského památníku druhé světové války. Snímek: Beleckiy na Pixabay

(Aktualizováno) Mimořádný summit Evropské unie podle všeho schválí pomoc Ukrajině. Maďarský premiér Viktor Orbán ji podpoří, uvedla světová média. Přitom to dosud odmítal. Není ale jasné, zda v zákulisí někdo nepřijal nějaké jeho podmínky. O tom se zprávy nešíří.

Ještě ráno se zdálo, že situace je napjatá. Německý kancléř Olaf Sholz oznámil, že trvá na tom, aby rozhodnutí o penězích pro Ukrajinu z unijního rozpočtu bylo jednomyslné. Uvedl to web FAZ.net. Maďarsko se ale stavělo proti a včera Orbán ani nedorazil na společnou večeři lídrů 27 členských států.

Pomoc Ukrajině má jít z unijního rozpočtu, což je důvod, proč jej musí schválit na summitu všechny členské země. Maďarsko dávalo najevo, že je proti této formě financování. Válku ze strany Ukrajiny považuje za prohranou a proto chtělo, aby se pomoc každoročně přehodnocovala. (Zatímco verdikt má platit až do roku 2027, a to na objem 50 miliard eur.)

V zákulisí se ale hovořilo o tom, že Maďarsko má i další podmínky, a to ohledně svého vlastního financování. Začátkem týdne Financial Times přinesly zprávu, že unie má tajný plán na finanční tlak vůči Budapešti v případě, že by se nepodvolila. Cílem má být vystrašení investorů, tlak na forint a zdražení půjček. Nejmenovaný úředník komise poté pro Reuters uvedl, že šlo jen o poznámky jednotlivce. Oficiální dementi ale nepřišlo a nikdo další zprávu moc nekomentuje.