Financial Times: Brusel hrozí zasáhnout maďarskou ekonomiku, bude-li země vetovat pomoc Ukrajině

Budapešť. Foto: blizniak z Pixabay

„Brusel hrozí, že zasáhne maďarskou ekonomiku, pokud Viktor Orbán bude vetovat pomoc Ukrajině,“ napsal ft.com. Cílem má být vyděšení investorů.

Nástrojem má být přerušení financování Budapešti ve výši 50 miliard eur. „V dokumentu, který vypracovali představitelé EU a který viděly Financial Times, Brusel nastínil strategii, jak se explicitně zaměřit na ekonomické slabiny Maďarska, ohrozit jeho měnu a způsobit kolaps důvěry investorů ve snaze poškodit „pracovní místa a růst“, pokud Budapešť odmítne zrušit své veto proti pomoci Kyjevu,“ píše se na webu. Odkaz na celý článek zde.

Orbán dříve slíbil, že zablokuje využití peněz z evropského rozpočtu k financování Ukrajiny. V pondělí ovšem oznámil připravenost toto využití v upraveném aranžmá podpořit. Maďarsko je zemí s vysokým rozpočtovým deficitem, a pokud by přišlo o evropské dotace, mohlo by to mít vliv jak na kurz měny, tak na ochotu zahraničních investorů jeho deficit financovat. Není na tom tak zle jako Itálie či Francie, ale jeho zahraniční dluh se pohybuje okolo 70 % HDP:

Maďarský ministr János Bóka řekl Financila Times, že že jeho země „neustupuje tlaku“. Podle jeho slov Budapešť v sobotu poslala do Bruselu nový návrh, v němž upřesnila, že je nyní otevřena použití rozpočtu EU na ukrajinský balíček, a dokonce i vydání společného dluhu k jeho financování. Podle Reuters navíc představitel EU snahu využít ekonomický tlak odmítl. „Dokument citovaný Financial Times byl podkladovou poznámkou, která „nenastiňuje žádný konkrétní plán,“ uvedl úředník v prohlášení,“ napsal web agentury.

Maďarsko bude rozhodovat i o dalším výjimečném kroku na poli mezinárodní politika, a sice přijetí Švédska do NATO, Viktor Orbán řekl, že jej podporuje a bude v tomto smyslu apelovat na parlament. Pozval do Budapešti švédského premiéra Ulfa Kristerssona. Ten pozvání přijal, nicméně řekl, že si nenechá diktovat žádné podmínky.