Sdružení: Pronajímatelé nemohou být zodpovědní za teplotu v prostorách bytů

Pronajímatelé nemohou být podle Občanského sdružení majitelů domů v ČR (OSMD) zodpovědní za dodržování nařízení o teplotě v jednotlivých prostorách bytů. Není jasné, jak by měli teplotu ověřovat, navíc nájemci mají právo na nerušené užívání bytu.

V koupelnách má bát dovolena teplota stupeň vyšší než v obýváku. Fotka od PIRO z Pixabay

Hlavní motivací k úsporám pro každého bude aktuální předpis o nových zálohách na plyn a elektřinu. Na dotaz ČTK to odpověděl předseda OSMD Milan Krček. Na problematické možnosti kontroly teploty v bytech poukázaly také Svaz českých a moravských bytových družstev a Sdružení nájemníku ČR.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo návrh vyhlášky o pravidlech pro vytápění, která by začala platit v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství. Počítá s vytápěním budov na nižší teploty. Například v obývacích pokojích by lidé měli topit na 18 stupňů Celsia místo dosavadních 20 stupňů, koupelny by měli nově vytápět na 19 místo 24 stupňů Celsia.

MPO příspěvek o kontrolách smazalo

V pátek MPO zveřejnilo na twitteru příspěvek „Jak budou probíhat kontroly podle nové vyhlášky o vytápění“, následně ho ale smazalo. Zodpovědní za správné nastavení teplot by měli být i podle dalšího příspěvku vlastníci budovy. V předchozím tweetu resort mimo jiné uvedl, že pokutovány za nedodržení předpisu nebudou nikdy domácnosti.

pokutovány za nedodržení předpisu nebudou nikdy domácnosti

Poznámka SH: Pokud nebude nikdy pokutován ten, kdo jediný může tepltou opravdu garantovat, je to trochu na hlavu.

Většina členů OSMD pronajímá podle Krčka byty s vlastním plynovým či elektrickým kotlem případně lokálními topidly. „V tomto případě bude dodržování jakékoliv vyhlášky tohoto typu výhradně na zvážení každé domácnosti,“ uvedl. Doplnil, že někteří pronajímatelé provozují ve svých domech malou kotelnu, byty jsou tak napojeny na centrální systém dodávky tepla eventuálně i teplé vody. Za těchto okolností majitel podle Krčka může dodržet nařízení o otopném období či snížení výkonu během noci.

„Jakákoliv ‚odpovědnost‘ pronajímatele za dodržování nařízené teploty v různých obytných prostorách bytů je zcela mimo realitu. Měl by snad pronajímatel každodenně obíhat jednotlivé byty s teploměrem v ruce nebo jak je to vlastně myšleno?,“ ptá se Krček.

Měl by snad pronajímatel obíhat byty s teploměrem v ruce?

Možnost kontroly bytů je omezená až spíše nemožná i podle Svazu českých a moravských bytových družstev. Ředitel metodického odboru svazu Martin Hanák upozorňuje, že ve většině místností bytových domů nejsou měřáky, které by umožnily teplotu kontrolovat, protože domy odebírají teplo centrálně. K dispozici jsou pouze termostatické ventily na radiátorech, kterými je možno ale korigovat teplotu pouze pocitově.

„V rámci bytového domu lze snížit centrální dodávku nebo intenzitu vytápění celkově, nebo je možné omezit dobu dodávání teplé vody. V žádném případě však nemají správci domu možnost nutit a případně kontrolovat uživatele bytů, zda naplňují požadavky připravované vyhlášky,“ podotkl Hanák.

Jako nedomyšlený hodnotí návrh místopředseda Sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik. „Nemá to žádný význam už jen proto, že je to v bytech neuskutečnitelné,“ zdůraznil. Podle něj by sice bylo technicky možné teplotu v bytech vzdáleně regulovat, vyžadovalo by to však obrovské zásahy do topných soustav domů a dalších zařízení. „A to nikdo nezaplatí,“ dodal Vozárik. Zároveň zpochybnil únosnost nízkých teplot pro obyvatele domácností.

Nemá to žádný význam už jen proto, že je to neuskutečnitelné

MPO chce prostřednictvím vyhlášky zajistit legislativní podmínky, které umožní reagovat na možný výpadek dodávek plynu z Ruska, a dosáhnout žádoucích úspor. Úřad uvedl, že stanovování jednotlivých teplot probral se zástupci ministerstva zdravotnictví. Vyhláška je do 19. srpna v meziresortním připomínkovém řízení, následně by ji podle MPO měla posoudit Legislativní rada vlády.