Rusnok: Pokud se naplní odhady, další výrazné zvýšení sazeb nebude zapotřebí

Další výrazné zvyšování úrokových sazeb by již nemělo být zapotřebí. Podmínkou ale je, že se naplní odhady vývoje v nové prognóze České národní banky. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady ČNB to uvedl guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Dodal ale, že je řada rizik, které očekávaný vývoj mohou ohrozit. Jde například o výsledky inflace za leden, které budou k dispozici 4. února, nebo o kroky dalších centrálních bank.

„Pokud se naplní prognóza, a my v to věříme, tak by to další zvyšování ve výrazném rozsahu nemělo být zapotřebí,“ uvedl guvernér.

žijeme v ohromné nejistotě

Rada ale podle něj také poukázala na řadu rizik, která by mohla působit ve prospěch vyšší inflace. „To znamená, že je tady jistá pravděpodobnost, že ta situace bude vyžadovat ještě zvýšení sazeb. Nicméně odhad z dnešního pohledu by byl čistou spekulací, žijeme v ohromné nejistotě. Čelíme faktorům, které na to mají vliv. Nevíme, jak dopadl leden z pohledu inflace. Nevíme, jak bude vypadat vývoj v těch poruchách v globálním obchodě, a máme nejistotu ohledně kroků dalších centrálních bank,“ uvedl Rusnok.

máme nejistotu ohledně kroků dalších centrálních bank

Evropská centrální banka setrávává u politiky nezasahování proti ifnlaci. Nicméně její šéfka Christine Lagardeová tento týden snad vůbec poprvé hovořila o znepokojení z růstu cen mezi členy Rady guvernérů.

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od počátku roku 2002. Zároveň šlo o její čtvrté nadstandardní zvýšení o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Na předchozím měnovém jednání před Vánoci rada zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Na zasedání na počátku listopadu rada ČNB zvýšila překvapivě základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, přičemž šlo o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Předtím v září odhlasovala rada zvýšení základní sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Pro všechna uvedená rozhodnutí hlasovalo pět členů rady. Dva členové hlasovali pro sazby beze změny.