Ropa dál klesá kvůli obavám o poptávku

Ropa znovu zlevňuje. Zatímco před měsícem stále severomořská Brent okolo 75 dolarů za barel, nyní je to pod 70 dolarů. Kolem 13:00 dokonce za 67,85, což je za měsíc pokles o téměř 9 %. Podle agentur jsou příčinou vývoje posledních dnů obavy, že nové koronavirové restrikce v Asii zpomalí oživování poptávky.

Ke zlevňování přispívá rovněž silnější kurz amerického dolaru a zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) při OSN o závažných a nezvratných důsledcích globálního oteplování. Je ovšem třeba uvést, že pokles přichází po dlouhotrvajícím, i když přerušovaném růstu od loňského listopadu. Tehdy se prodávala pod 40 dolary.

Od začátku prázdnin létá jak na houpačce. Ovlivňuje jí oživená poptávka, ale hned zase obavy z šíření nových mutací covidu i dohody kartelu OPEC.

„Se zrychlujícím se tempem šíření koronavirové mutace delta se vrátily obavy z možného poklesu globální poptávky po ropě,“ uvedl analytik Gordon Ramsay ze společnosti RBC. Podle analytiků z firmy ANZ vyhlídky pro poptávku zastiňují zejména koronavirové restrikce v Číně, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy tlačí dolů rovněž dnešní výstup dolaru na čtyřměsíční maximum vůči euru. Silnější dolar zdražuje ropu a další komodity z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podkopává poptávku.

Dnešní zpráva IPCC uvádí, že lidská činnost jednoznačně způsobila růst teploty na Zemi, stojí za nedávnými zásadními výkyvy klimatu, vlnou veder či záplavami a vedla k menší stabilitě celé planety. Vědci, kteří připravovali zprávu, se shodují na potřebě snížit emise všech skleníkových plynů a nejen oxidu uhličitého, kterému je věnována největší pozornost.